Gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan – Pentek, povodom konferencije “Žene u politici – predvodnice promjena“, posjetio kanadski veleposlanik u Hrvatskoj

“Želimo promovirati ideju da je politika u koju je uključeno više žena – bolja politika”

Objavljeno: 01.03.2019. ivanabelosevic

Gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan – Pentek, povodom konferencije “Žene u politici – predvodnice promjena“ posjetio je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj, Daniel Maksymiuk, koji ju je tom prilikom i pozvao na konferenciju.
– Zahvaljujem se veleposlaniku Kanade što je došao u posjet gradu Zlataru te na pozivu na konferenciju “Žene u politici – predvodnice promjena“, na koju ću se rado odazvati. Podržavam i odobravam inicijativu koju su pokrenuli veleposlanik i Veleposlanstvo Kanade, Kraljevine Norveške i Grad Zagreb, jer, kao što je rekao veleposlanik, ova inicijativa stvaranja nadstranačke mreže hrvatskih gradonačelnica i načelnica, nastaje baš zato što žena na ovakvim funkcijama u Hrvatskoj ima jako malo, svega 17,9 posto. Veselim se što ćemo na toj konferenciji moći čuti iskustva gradova Kanade i Norveške, ali isto tako da i mi porazgovaramo o primjerima dobre prakse koju provodimo ovdje u Hrvatskoj. Sigurna sam da takve teme neće biti teme za jedan dan, jer nam upravo uspostavljanje mreže hrvatskih gradonačelnica i načelnica otvara mogućnosti, gdje ćemo moći razgovarati o izazovima s kojima se političarke susreću. Vjerujem da ćemo naći puno zajedničkih poveznica koje će doprinijeti i nama u Gradu Zlataru – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Dobri partneri

Veleposlanik Daniel Maksymiuk je istaknuo kako mu je drago što je u posjetu Zlataru i što ću upoznati i ovaj dio Hrvatske.
– Kao što je i gradonačelnica rekla, raspravljat ćemo o primjerima dobre prakse, vidjeti kako je to u Kanadi, jer mi također još nismo u potpunosti riješili problem smanjenog broja žena u političkom životu. U kanadskom parlamentu je najviše žena do sad, ali još uvijek manje od 30 posto. Trebamo im dati priliku da participiraju i pokažu svoje znanje u svim oblicima odlučivanja, kako bi jednog dana postigli podjednak broj žena i muškaraca u svim oblicima javnog života. Vjerujemo da u Kanadi možemo postići da više žena sudjeluje u političkom životu, i to na pozicijama s kojih se donose odluke, u ekonomiji i svim drugim aspektima javnog života. Takve odluke će zasigurno donijeti i puno toga dobroga i ljudima. To je princip za kojeg vjerujemo da se može postići u Kanadi, ali i ovdje u Hrvatskoj. Ova gradonačelnica je primjer da ova inicijativa ima smisla. Drago mi da sljedeći tjedna možemo poduprijeti konferenciju “Žene u politici“, podijeliti iskustva, upoznati se i promovirati ideju da je politika u koju je uključeno više žena, bolja politika. Vjerujem da gradovi i općine mogu biti dobri partneri kanadskim institucijama i ulagačima, prvenstveno oni gradovi u kojima su na čelu žene – zaključio je kanadski veleposlanik.

Za 50 posto

Godine 2013. Krapinsko – zagorska županija je imala zamjenicu župana, dvije dogradonačelnice, jednu načelnicu i jednu zamjenicu načelnika. Nakon lokalnih izbora 2017. godine, taj je broj znatno povećan, točnije, za više od 50 posto.
– Osim mene kao gradonačelnice, imamo i četiri načelnice, zamjenicu župana, zamjenicu gradonačelnika, zamjenice načelnika i predsjednicu Županijske skupštine. Mislim da postoje kvalitetne žene koje mogu pridonijeti našoj politici. Mi u Gradu Zlataru imamo povećan broj vijećnica, a na listi je bilo više žena, nego muškaraca – zaključila je gradonačelnica Auguštan – Pentek, kojoj je veleposlanik Maksymiuk uručio i značku s kanadskom i hrvatskom zastavom.
Konferencija “Žene u politici – predvodnice promjena“, održat će se povodom Dana žena, sljedeći petak u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba