ISTARSKA DELEGACIJA U POSJETU KZŽ: Obišli bolnicu “Sv. Katarina” i Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama – župani Flego i Kolar dogovaraju suradnju na području zdravstvenog turizma, no, slažu se da je najprije potrebno donijeti promjene u zakonu

“Našim zdravstvenim ustanovama treba omogućiti tržišno poslovanje, kako bi novac ostao u Hrvatskoj, a ne otišao u Austriju, Mađarsku ili Sloveniju”

Objavljeno: 26.02.2019. zagorjeinternational

Istarska delegacija, predvođena županom Valterom Flegom, posjetila je Krapinsko – zagorsku županiju. S obzirom na to da je tema posjeta bila mogućnost ostvarivanja suradnje na području zdravstvenog turizma te obrazovanja, obilazak Krapinsko – zagorske županije započeo je posjetom Specijalnoj bolnici “Sv. Katarina” u Bračku. Istrijani su posjetili i Krapinu, gdje ih je u svojem uredu ugostio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, a potom ih poveo u obilazak gradilišta Poslovno – tehnološkog inkubatora. Posljednja točka bile su Stubičke Toplice, gdje je organiziran obilazak Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Čestitke i pohvale

– Valter je moj prijatelj i mi vrlo blisko surađujemo u Hrvatskoj zajednici županija, ali i van toga, jer imamo zajedničke interese. Tema današnjeg posjeta je nešto o čemu već godinu dana intenzivno razmišljamo, a to je zdravstveni turizam. Znate da Republika Slovenija ima pet puta veći prihod od zdravstvenog turizma od Hrvatske, Mađarska 20 puta, a da mi imamo sjajne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma. Prezentirali smo županu projekte koje planiramo za razvoj zdravstvenog turizma, dogradnju specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, da vidimo na koji način možemo zajednički utjecati na to da se maknu zakonske barijere vezane uz zdravstvo i sve ono što nas sprječava u normalnom obavljanju posla. Naravno, gospodarstvo je nezaobilazna tema, pa smo istarskom županu prezentirali na Poslovno – tehnološki inkubator i pokazali mu kako napreduju radovi, a jedna od značajnih tema bilo je otvaranje WBAF ureda u Krapinsko – zagorskoj županiji za čitavu Europsku uniju. Mi trebamo još jednog snažnog partnera u Hrvatskoj, a teško da možemo naći boljeg od Istarske županije, koja je naša najrazvijenija županija. Prezentirali smo načine i mogućnosti kako se Županija i njihovi poslovno – tehnološki inkubatori, ali i poduzetnici, mogu uključiti u svijet poslovnih anđela, te smo dogovorili neke daljnje korake koje ćemo dalje nadograđivati, a prvo će na redu biti područje obrazovanja. Imamo ista razmišljanja o tome kako bi se trebali razvijati ako želimo biti predvodnici procesa koji nam slijede i ako želimo biti uspješni u povlačenju europskih sredstava iz sljedeće financijske omotnice. Naime, nama je u novoj financijskoj omotnici ključan zdravstveni turizam i povlačenje europskih sredstava za dogradnju jedne i druge bolnice – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Istarski župan Valter Flego je rekao kako mu je drago što je sa svojim timom ponovno u posjetu Zagorju, nakon što je Istarska županija 2017. godine sudjelovala na Zagorskom gospodarskom zboru kao županija partner.
– Mi jesmo turistički najpropulzivnija regija i jedna trećina ukupnog turističkog prometa Hrvatske realizira se upravo u Istri, no ja želim čestitati Krapinsko – zagorskoj županiji na svemu što radi u zdravstvenom turizmu. Sada nam predstoje novi iskoraci i novi izazovi. Mi kao županije imamo utjecaj na odbor koji priprema novi zakon i zato moramo stvoriti zakonske predispozicije da bi mogao uslijediti cijeli niz novih investicija u zdravstveni turizam. Naravno da nije sve u našim rukama, ali je u našim rukama da damo konkretne inicijative, smjernice za pretpostavke koje je potrebno stvoriti da bismo mogli konkurirati Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, ili drugim zemljama koje su, nažalost, u tom segmentu ispred nas. Ono što smo danas ovdje vidjeli zaista je impresivno, mogu samo uputiti čestitke i pohvale, ali isto tako mislim da ima dovoljno prostora za suradnju, pri čemu prije svega mislim na našu Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju doktora Martina Horvata u Rovinju, gdje smo u razgovorima s liječnicima i ravnateljima vaših zdravstvenih ustanova uvidjeli cijeli niz mogućnosti suradnje što se tiče djelatnosti, osoblja, razmjene dobre prakse i znanja, tako da sam siguran da ćemo ostvariti nove iskorake. Naravno da i mi jedva čekamo vidjeti novu financijsku omotnicu, pogotovo s obzirom na činjenicu da su županije motor gospodarskog razvoja na svom terenu. Sljedeći susret sasvim sigurno će biti kod nas – najavio je Flego.

“Dajte da radimo”

Na pitanje koje su to odrednice zakona koje je nužno promijeniti, Flego ističe kako je najvažnije omogućiti tržišno poslovanje zdravstvenih ustanova.
– Da, zdravstvena usluga je najdostupnija u zdravstvenim ustanovama, ali te iste zdravstvene ustanove trebale bi, ako mogu i žele, ostvarivati i komercijalni interes. Nevažno je li to spavanje, kafić ili neke druge usluge koje u tim ustanovama danas ne možete dobiti, a deset ili dvadeset kilometara zapadnije, možete. To je, dakle, motiv da dođu gosti i da novac ostane u Hrvatskoj, a ne u Austriji, Mađarskoj ili Sloveniji – ističe Flego, a župan Željko Kolar dao je i primjer.
– Naime, prema sadašnjem zakonu mi ne možemo zaposliti marketinškog stručnjaka u zdravstvenoj ustanovi. Postavlja se pitanje možemo li brendirati županiju za zdravstveni turizam, ako nemamo mogućnost zaposliti takvu osobu. Dakle, to je čisto jedna administrativna mjera koje bi se trebala maknuti. Treba omogućiti ljudima da slobodno rade na tržištu. Treba staviti za isti stol i Ministarstvo financija i Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo gospodarstva jer u svakom ministarstvu treba promijeniti tri – četiri zakona da bi specijalne bolnice mogle disati punim plućima i biti konkurentne svojim kolegama preko granice. Ravnatelji zdravstvenih ustanova i iz Istre i iz Krapinsko – zagorske županije već godinama predlažu iste stvari i sada kada se stvarno mijenja Zakon, idealna je prilika za to. Dakle, naša današnja poruka vrlo je jasna – dajte nam da radimo – zaključio je Kolar. (ib, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba