Proračun Grada Pregrade za 2019. godinu iznosi rekordnih 41,3 milijuna kuna

Gradonačelnik Vešligaj: U iščekivanju smo rezultata za dva kapitalna projekta – dogradnju Kulturnog centra i izgradnju javne rasvjete u Poslovnoj zoni

Objavljeno: 21.12.2018. IB

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Pregrade, najvažnija točka opsežnog dnevnog reda bilo je izglasavanje gradskog proračuna za 2019. godinu. Tako proračun Grada i proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića “Naša radost”, Gradske knjižnice Pregrada i Muzeja “Zlatko Dragutin Tudjina” za narednu godinu iznosi rekordnih 41,3 milijuna kuna.
Obrazloženje proračuna dao je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je ukratko istaknuo i njegove najvažnije stavke, kapitalne projekte koji će se realizirati u budućem razdoblju.
– Ovaj rekordni proračun možemo zahvaliti sredstvima dobivenima iz EU fondova, koji su rezultat kontinuiranog rada gradske uprave te upornog javljanja na brojne natječaje koji se otvaraju. Zahvaljujući njima, u energetsku obnovu sljedeće godine idu zgrada Grad Pregrade s pripadajućim aneksom koji najvećim dijelom koriste naše udruge, zgrada Nogometnog kluba Pregrada i zgrada Zemljišno – knjižnog odjela u središtu, a u iščekivanju smo rezultata za naš najveći projekt dogradnje Kulturnog centra, kao i za izgradnju javne rasvjete u Poslovnoj zoni – istaknuo je gradonačelnik Vešligaj te dodao da je za strateški planirane rashode na nefinancijskoj imovini, kapitalne pomoći i donacije iskazanih u Planu razvojnih programa planiran iznos od 25,2 milijuna kuna.

Pomoćno igralište

– Ono što posebno raduje, osim već kontinuiranih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, jesu velika ulaganja u djecu, kulturu i sport, jer osim već spomenute energetske obnove zgrade NK Pregrada, krećemo s crowdfunding kampanjom za izgradnju teniskih terena u Pregradi. U gradskom su proračunu osigurana sredstva za zamjenu parketa u sportskoj dvorani osnovne škole, nastavljamo s otkupom zemljišta za izgradnju pomoćnog igrališta za naše nogometaše i nogometašice, a nismo zaboravili ni na ulaganja u sportske terene po drugim naseljima, pa nam u 2019. godini slijedi završetak izgradnje sportskog igrališta u Cigrovcu. Za naše najmlađe sprema se potpuna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Pregradi, Kunaparka, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta. Dok čekamo rezultate za projekt Kulturnog centra, krenut ćemo s radovima na sanaciji krovišta kino dvorane, koja će opet postati mjesto susreta svih generacija, posebno mladih, i koja bi trebala biti jezgra budućeg centra za mlade – objasnio je Vešligaj.

Rodna kuća J. Leskovara

Donesena i odluka o korištenju prava prvokupa i kupnji rodne kuće književnika Janka Leskovara u Valentinovu. Naime, kako je istaknuto na sjednici, navedena nekretnina od iznimne je važnosti za kulturnu i turističku ponudu Pregrade i Krapinsko – zagorske županije te se upravo zato, u suradnji sa Županijom, pokreće postupak otkupa kako bi se kuća uredila u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom.
Prihvaćeno je i izvješće o Strateškom planu gospodarskog razvoja Grada Pregrade za 2017. godinu, u kojem su vidljivi pozitivni pomaci u gospodarstvu. Naime, u gradu Pregradi je, prema podacima Financijske agencije, u 2017. godini poslovalo 95 poduzetnika koji su imali 1558 zaposlenih. U odnosu na 2016. godinu, broj poduzeća povećao se za 20,2 posto te za 28,4 posto u odnosu na 2015. godinu. Broj zaposlenih također bilježi povećanje za 13,4 posto u odnosu na 2016., odnosno za 26,4 posto u odnosu na 2015. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba