DANI OPĆINE KUMROVEC: Načelnik Robert Šplajt kaže kako se u proteklih godinu dana mnogo radilo na projektima za mlade i komunalnoj infrastrukturi, a za sljedeće razdoblje najavljuje nove investicije

MISLE NA BUDUĆNOST: “Obnovili smo vrtić, povećali stipendije i naknade za novorođene, imamo “Školu za život”, a za državnu imovinu zainteresirani su strani ulagači”

Objavljeno: 22.11.2018. ivanabelosevic

Povodom Dana Općine Kumrovec, koji se slave ovog vikenda,  razgovarali smo s načelnikom Robertom Šplajtom, koji rekao što su pripremili za Dan Općine te koji su projekti realizirani na području Kumrovca u posljednjih godinu dana.

– Obilježavanje Dana Općine počinjemo u petak, kada ćemo kod spomenika “Lijepoj našoj“ u Zelenjaku položiti vijence i zapaliti svijeće, a nakon toga ćemo u 19 sati održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća.

U subotu će se održati druženje s mještanima Općine, gdje će se Udruge natjecati u kuhanju gulaša, najboljima će se dodijeliti nagrade, dok će gulaš biti podijeljen mještanima Kumrovca. Nakon toga slijedi i zabavan program uz tamburaše. U nedjelju će se u Osnovnoj školi Kumrovec održati predstava “Sveta Štefa“, a ulaz je besplatan i nadam se da će se svi dobro zabaviti – istaknuo je načelnik Šplajt, a potom iznio i najznačajnije projekte na području općine.

– Sanirali smo dva velika klizišta, jedno je Razvor – Vrhi u vrijednosti od 250.000 kuna, a drugo Kladnik – Berci u iznosu od 100.000 kuna. Za njih smo jedan dio sredstava dobili od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a jedan dio smo sami financirali. Potpuno je obnovljena i javna rasvjeta u centru Kumrovca, u ulici Josipa Broza prema osnovnoj školi, okolnim zgradama i parkovima, tako da sad imamo modernu LED rasvjetu, za koju je utrošeno oko 400 tisuća kuna – dodaje Šplajt.

Od ostalih infrastrukturnih projekata, načelnik je izdvojio početak radova na nerazvrstanoj cesti  Lončarov put.

Međunarodni natječaj

– Vrijednost radova na toj cesti je sedam milijuna kuna i za nju smo u potpunosti dobili sredstva iz Europskog fonda, u okviru Mjere 7.2.2. Cesta se nalazi u naselju  Škrniki i bit će u potpunosti proširena i obnovljena. Završetak radova se očekuje u lipnju iduće godine. Također smo nastavili s drugom etapom izrade kanalizacije u naseljima Risvica i Ravno Brezje koje izvodi Zagorski vodovod, a vrijednost tih radova je također oko sedam milijuna kuna. Radi se vod glavne kanalizacije i stanovnici tih mjesta će biti priključeni na gradsku kanalizaciju – ističe načelnik.

– Tu je i državna imovina za koju imamo zainteresirane strane investitore i sad je sljedeći korak na državi da raspiše međunarodni natječaj, da se ti budući investitori koji žele investirati u turizam u Kumrovcu mogu javiti. Stadion u Razvoru trebali bismo ovih dana dobiti u trajno vlasništvo od Države. Za njega želimo da postane svjetski nogometni kamp, u kojem bi se pripremale reprezentacije iz cijelog svijeta, ali i nogometni klubovi. Spomen – dom Kumrovec bi u tom slučaju bio u funkciji hotela. Postoje i moguća rješenja za Političku školu i vjerujem da će se to u budućnosti i ostvariti – kaže Šplajt.

U Kumrovcu je u potpunosti obnovljen i proširen Dječji vrtić “Jaglac“, čime je omogućen prijem dodatnih 15-ak djece, tako da ih sad imaju 65.

– Vrijednost tih radova je bila preko 700 tisuća kuna, za njih je dobivena potpora Ministarstva demografije u iznosu od 340 tisuća kuna, a ostalo su dale Općine Kumrovec i Zagorska Sela. Ove godine smo prvi put napravili sok od jabuka iz kumrovečkih voćnjaka, koji smo više manje podijelili Osnovnoj školi Kumrovec i Dječjem vrtiću “Jaglac“ i vjerujem da ćemo od toga napraviti jedan dobar brend i u budućnosti – naglašava Šplajt te za kraj dodaje:

Ostati u Kumrovcu

– Općina Kumrovec je ove godine s Osnovnom školom Josipa Broza ušla u provođenje eksperimentalnog programa “Škola za život“ kojeg financiramo mi, uz potporu Općine Zagorska Sela, Krapinsko – zagorske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja i svih ostalih partnera. Vrijednost investicije je preko 200 tisuća kuna, koje smo uložili u nabavku tableta, pametnih ploča, projektora, laptopa i svega ostalog što je potrebno u ovom eksperimentalnom programu. Vjerujem da je to dostojno obrazovanje 21. stoljeća, što bi svaka škola trebala imati u Hrvatskoj. Ove godine smo po prvi puta počeli financirati udžbenike za sve učenike koji pohađaju Osnovnu školu Kumrovec i koji žive na području Općine. Povećali smo studentske stipendije s 200 na 400 kuna mjesečno, što je iznimno dobro prihvaćeno. Naknade za novorođene smo povećali s tisuću na dvije tisuće kuna. Mislimo na budućnost i našu djecu i htjeli bi da naši mještani imaju ovdje zaposlenje i da ostanu živjeti u Kumrovcu, a ne da sele u Zagreb i u inozemstvo – zaključio je Šplajt.

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba