Održava se nova manifestacija na prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec

“EKO, ETNO, FLETNO”: Kombinacija sporta, plesa i glazbe, uz mogućnost degustacije prirodnih proizvoda i tradicionalnih zagorskih jela

Objavljeno: 01.09.2018. Jelena Jazbec

“Eko, etno, fletno” naziv je manifestacije koja se po prvi puta ovog vikenda održava na prostoru Muzeja “Staro selo” u Kumrovcu. Program je započeo jučer, edukativnim radionicama i turnirom u crossmintonu, a svečano ju je danas otvorio Stjepan Čuraj, HNS-ov saborski zastupnik i izaslanik ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade RH Predraga Štromara.
– Prvi sam puta u Kumrovcu i drago mi je što ovdje vidim puno veselih ljudi koji njeguju običaje i tradiciju, što je sada preraslo u jedan kulturni i turistički događaj, upravo ono što treba nama na kontinentu. Našim ljudima treba nekakav okvir i oni će znati što napraviti od toga. Turizam mora biti nešto što se radi i gradi 365 dana u godini. Što se tiče Kumrovca, mislim da sada ima povijesnu priliku i zato mora iskoristiti tu svoju prepoznatljivost. Treba čuvati povijest i nikada je se ne treba odreći, već je treba dalje nadograđivati – istaknuo je Čuraj.

“Najljepše na svijetu”

Svečanosti otvorenja prisustvovala je i njegova stranačka kolegica, potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica Marija Puh.
– Ovo je nova manifestacija, ali obuhvaća ono što je već dugo poznato i prisutno ovdje u Kumrovcu. Mislim da je ovaj jedan novi pristup izuzetno dobar, da se nadograđuje ono što već imamo, naša baština, i to je jedini put kojim možemo postati još bolja i prihvatljivija destinacija, i Kumrovec, ali i čitava naša Krapinsko – zagorska županija. Zagorje je zaista najljepše na svijetu, ono je definitivno jedna “bajka na dlanu”, a to se najbolje može vidjeti zahvaljujući ovoj današnjoj manifestaciji, koja je iznimno zanimljivo osmišljeno. Kada sam prvi puta čula da će se zvati “Eko, etno, fletno”, pojasnili su mi da to znači da će najprije biti malo sporta i razgibavanja, nakon toga degustacija prirodnih proizvoda naših vrijednih OPG-ova, dok je etno nešto što je nezaobilazno, što je vezano uz Kumrovec, posebno zahvaljujući Etno udruzi “Zipka” – rekla je Puh.
Novom manifestacijom iznimno je zadovoljan i načelnik Kumrovca Robert Šplajt.
– Sretni smo što imamo dobru posjećenost, unatoč kiši. Kumrovcu ovo treba, Kumrovcu treba puno manifestacija, jednostavno, turistički kapacitet je ogroman i zahtijeva od nas više i više. Vjerujem da uz sve naše ugostitelje i udruge, te našu Turističku zajednicu područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, možemo puno ponuditi svakom posjetitelju koji dođe ovamo – istaknuo je Šplajt.

Svadbeni običaji

Prisutne je pozdravila i predsjednica TZ-a područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i načelnica Zagorskih Sela, Ksenija Krivec Jurak, a u prigodnom programu otvorenja nastupile su Desinićke mažoretkinje.
Tijekom poslijepodneva, posjetitelji su mogli uživati u nastupima KUD-ova “Mate Balota” Rakalj, “Zvonko Ban” Jarmina, “Horvatska” Velika Horvatska, “Ulika” Fažana, “Lovro Ježek” Marija Bistrica i “Đurmanec”. Održane su i radionice nematerijalne baštine, u sklopu kojih su se izrađivali licitari i ukrasi od krep papira, a od 17 sati održava se prikaz svadbenih običaja sutlanskog kraja u izvedbi Etno udruge “Zipka” i gostiju. Od 20 sati nastupa grupa Amantes.
Manifestacija završava sutra, kada će u 20 sati u velikoj dvorani ZSC-a Kumrovec (Spomen dom) igrati predstava Kerekesh teatra “Ufuraj se i pukni”.
Manifestaciju organiziraju Općina Kumrovec i Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba