Vrijednost vozila je oko 1,5 milijuna kuna, a dobit će ih ispostave Donja Stubica, Krapina, Zabok i Zlatar

DOM ZDRAVLJA KZŽ BOGATIJI ZA ČETIRI NOVA VOZILA: “Pacijenti će se prevoziti još sigurnije i brže”

Objavljeno: 29.08.2018. Jelena Jazbec

Ispred zgrade Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije u Krapini, izvršena je primopredaja četiriju novih sanitetskih vozila za Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna.
Jedno vozilo nabavljeno je iz decentraliziranih sredstava Krapinsko – zagorske županije, dok su preostala tri vozila nabavljena vlastitim sredstvima Doma zdravlja KZŽ, a bit će raspoređena u ispostave Doma zdravlja KZŽ u Donju Stubicu, Krapinu, Zabok i Zlatar.

36 vozila

– Ova nova vozila puno znače za naš Dom zdravlja, koji ima 32 vozača, šest ispostava i trudimo se da svaka ispostava ima tri nova vozila. Ona su važna ne samo za sigurnost naših djelatnika, nego i za sigurnost i kvalitetu pružanja zdravstvene usluge našim Zagorcima. Ukupno imamo 36 sanitetskih vozila, te moram napomenuti da svaka ispostava ima vozilo namijenjeno samo za dijalizu, u kojem ima šest mjesta. Međutim, situacija se sada malo promijenila, pa imamo sve više nepokretnih, ležećih pacijenata, što čini veliki problem u organizaciji službe, jer ako imate takvog pacijenta, samo jednog, najviše dvoje, možete odvesti u jednom sanitetskom vozilu. Prema broju vozila, udovoljavamo standardima, iako je jasno da njih nikad nije dovoljno. Prošle godine prevezli smo 32.110 pacijenata, što bi bilo od 90 do 100 pacijenata po danu. Naša su vozila prešla 1.266.318 kilometara, a njihova prosječna starost je devet godina – rekla je Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ, koja je otkrila kako su ispostave kojima su namijenjena ova vozila, imale najstariji i najlošiji sanitetski prijevoz.
– Jedno vozilo bez PDV-a stoji 300-tinjak tisuća kuna. U cijenu je, naravno, uključena i oprema, no pritom je važno napomenuti da smo mi sanitetski prijevoz i oprema sanitetskog prijevoza i hitne medicinske pomoći je sasvim različita. Dakle, mi smo “hladan” prijevoz, što znači da vozimo pacijente od kuće na pregled u bolnice i obrnuto, što znači da je nužno da imamo ležaj i kisik, da naše sestre imaju torbe u kojima imaju tlakomjere i sve ono što je važno da bi provjerile vitalne funkcije naših pacijenata. Stoga mi ne trebamo imati, primjerice, defibrilatore i EKG jer to nije u djelokrugu našeg rada. Mi samo prevozimo pacijente, a ne pružamo hitnu pomoć – pojasnila je Dogan.

EU projekt

Ključeve novih vozila vozačima je uručila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Krapinsko – zagorska županija, zajedno s ravnateljicama i ravnateljima zdravstvenih ustanova, na kraju svake godine donosi odluku o decentraliziranim sredstvima za sljedeću godinu, ovisno o potrebama pojedine zdravstvene ustanove. Ove godine, Dom zdravlja je iskazao potrebu za obnovom voznog parka, jednim dijelom iz decentraliziranih sredstava, a većim dijelom iz svojih izvornih sredstava, jer su veliki dio medicinske opreme nabavili zahvaljujući EU projektu “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije”. Za ljude u našoj županiji iznimno je važna kvalitetna medicinska oprema, educirani, stručni kadar, ali i kvalitetan sanitetski prijevoz. Nabavom ovih četiriju novih vozila, znači da će se naši ljudi prevoziti kvalitetnije, sigurnije i brže. U zadnjih pet godina, Dom zdravlja je nabavio 13 sanitetskih i 12 patronažnih vozila, što znači da se vozni park obnavlja prema standardima – istaknula je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba