ODRŽANO 16. VOZOČAŠĆE KONJSKIH ZAPREGA U MARIJU BISTRICU

Na središnjem bistričkom trgu više od 320 jahača i 100 konjskih zaprega dočekale tisuće ljudi

Objavljeno: 19.08.2018. zagorjeinternational

Održano je 16. po redu vozočašću konjskih zaprega iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu, u kojem je sudjelovalo više od 320 jahača i 100 zaprega.

– Manifestacija je počela na razini grada i županije, a sad je prerasla u međunarodni karakter, jer uz domaćine uzgajivače konja iz cijele Hrvatske, hodočaste i gosti iz Slovenije, Mađarske i Austrije, rekao je predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec.

– Šesnaest godina je iza nas, to nije mali broj i svake godine nas je sve više i prezadovoljan sam brojem sudionika. Jahačice i jahači, vozačice i vozači  došli su na misu i na blagoslov konja u Mariju Bistricu, jer cijele godine rade, za to blagoslove konje te da živi i zdravi dođu i sljedeće godine – dodao je Majsec.

Kulturna vrijednost

Na stanici u Zlatar Bistrici dočekao ih je domaćin, načelnik Žarko Miholić.

– Kao mlađi naraštaj pokušamo održati ovu tradiciju i kulturnu vrijednost. Vjerujem da će biti veće od prošlogodišnjem i vrijem nas služi. Tu je puno lijepih konja i kočija, mladih ljudi koju su nastavili tradiciju svojih djedova i očeva i nadam se da se ona neće nikad ugasiti. Sudjeluju i Udruge s područja Zlatar Bistrice koje su pripremile kolače, sokove, i vodu, kako bi “romari“ lakše propješači ili odveli se kočijom do svetišta Majke Božje Bistričke kao i nekad – kazao na m je Miholić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozdravio je sve ljude koji su došli na ovo vozočašće konjskim zapregama.

– Veseli me što sam ovdje i želim da čim prije krenemo, da si sjednem u kočiju prijatelja Majseca i malo se odmorim kroz ovih šest kilometara do Marije Bistrice. Bio sam ovdje oko 12 puta, kad sam slobodan uvijek dođem. Kod mene vam je u familiji dvije trećine Zagoraca, tako sam izabrao Zagorje i došao na ovo predivno događanje – naglasio je Bandić.

Nastavak tradicije

– To je spomen na tradiciju kad su još od 1911. godine hodočasnici “romari“ išli vlakom u Zlatar Bistricu i onda pješice ili konjima na misu u naše marijansko svetište. To je interesantno za naše ljude i goste koji borave u županiji, jer ih se puno okupi i dolazi tu vidjeti sve ovo. Svako događanje i manifestacija je dodatno zaokruživanje turističke ponude KZŽ-e, pa tako i ovo – istaknuo je prije polaska krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

U Mariji Bistrici dočekao ih je načelnik Josip Milički.

– Vrijeme je odlično, okupilo se jako puno ljudi. Moglo bi ih ovdje biti i oko 25 tisuća. To za Mariju Bistricu u turističkom smislu znači jako puno, kako za svetište tako i za Općinu. Ovaj događaj privlači ljude koji možda inače ne bi došli ovdje –   rekao je načelnik Milički.

Druženje sudionika

Jahači i vozači zaprega prošli su središnjim bistričkim trgom, gdje ih je dočekalo mnoštvo ljudi.  Nakon toga bio je blagoslov konja i kočija, a potom i sudjelovanje svih sudionika u svetoj misi te tradicionalno druženje ispod šume, na prostoru crkve na otvorenom. Organizator manifestacije je Županijska udruga uzgajivača konja Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba