SUTRA POČINJE TRODNEVNA PROSLAVA DANA OPĆINE I ŽUPE PETROVSKO, A TIM POVODOM RAZGOVARALI SMO S NAČELNIKOM IVANOM ŠANJUGOM

“U proteklih godinu dana imali smo 7,5 milijuna kuna investicija, a ove godine mogli bismo doći i do 10 milijuna”

Objavljeno: 28.06.2018. zagorjeinternational

Uz svetkovinu sv. Petra i Pavla, svoj dan slave Općina i Župa Petrovsko, a tim smo povodom razgovarali s načelnikom Ivanom Šanjugom, koji nam je otkrio kako je u proteklih godinu dana na području općine Petrovsko bilo oko 7,5 milijuna kuna investicija, dok bi ove godine investicije mogle doseći iznos od 10 milijuna kuna.
– Naš prioritet unatrag nekoliko godina bio je vodovod i naši pokušaji da nadoknadimo nedostatak komunalne infrastrukture. Pogotovo ovdje pritom mislim na one dijelove općine koji su imali slabu ili nikakvu opskrbljenost pitkom vodom. Tako smo u proteklih godinu dana napravili 5800 metara za naselje Gredenec i Svedruža i 2600 metara vodovoda u naselju Rovno. To su dijelovi općine koji su bili najkritičniji po pitanju opskrbe pitkom vodom. Sada je situacija mnogo bolja nego što je bila prije 10-ak godina, kada smo počeli intenzivno graditi vodovod. Sada nam je pokrivenost javnom vodovodnom mrežom nešto malo preko 60 posto. S time još uvijek ne možemo biti zadovoljni, ali ostali dijelovi općine se opskrbljuju pitkom vodom iz privatnih vodovoda i to za sada funkcionira prilično dobro. Ipak, naš je plan daljnje projektiranje vodovodnih mreža i izgradnja u godinama koje slijede javne vodovodne mreže za cijelu općinu – najavio je načelnik Šanjug, najavivši kako ove godine planira izgraditi oko kilometar sekundarne vodovodne mreže.

Izgradnja mrtvačnice

Uz vodovod, vrlo važan projekt u prošloj godini bila je i izgradnja mrtvačnice, za koju je iz općinskog proračuna bilo izdvojeno 1.300.000 kuna, a za pristupnu cestu i potporne zidove te proširenje groblja oko 800 tisuća kuna, od čega je 570 tisuća kuna osigurano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Otvoren je i natječaj za izgradnju tri kilometra ceste od škole u Slatini do zaseoka Juriki. Za taj je projekt od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno 6,7 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi ovog ljeta. Paralelno s time, priprema se projekt uređenja još jedne ceste, u naseljima Gredenec i Svedruža. Radi se o nešto malo manje od tri kilometra ceste, a taj projekt Općina također namjerava prijaviti na neki od natječaja.
– Dugogodišnji problem nam je školska dvorana. Natječaj je nakon dugo vremena bio raspisan prošle godine u travnju, međutim, nismo prošli, pa tako ove godine tražimo neka nova rješenja. 2. kolovoza trebao bi biti raspisan natječaj za Mjeru 7.4. i onda ćemo se opet prijaviti. Također, s Udrugom “Gmajna” prijavili smo prošle godine projekt rekonstrukcije i opremanja društvenog doma u Štuparju i nismo prošli, no prijavit ćemo se ponovno. Pripremljen je i projekt dogradnje, rekonstrukcije i opremanja osnovne škole. Radi se o školi koja je već zašla u šesto desetljeće i ne zadovoljava uvjete koji bi bili primjereni vremenu u kojem živimo. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija, međutim, nema raspisanih natječaja. U razgovoru s Ministarstvom regionalnog razvoj tražili smo neka rješenja, pa vjerujem da će se ona naći, barem za dio naših problema. Tu je i naš društveni dom u središtu općine, koji je također već u derutnom stanju, a zbog nepovoljne vlasničke strukture nije ga moguće prijaviti na pozive Fonda za zaštitu okoliša, za program energetske učinkovitosti. I za to, u dogovoru sa stanarima, tražimo rješenje – najavio je Šanjug.

Problem klizišta

Kao i druge jedinice lokalne samouprave, i Općina Petrovsko muku muči s klizištima.
– Imamo nekoliko ozbiljnih i zahtjevnih klizišta, poput onog u naselju Vrbanec, gdje je ugrožena cesta, za koje smo u ovoj godini od Ministarstva graditeljstva dobili 310 tisuća kuna. Dodat ćemo još svojih 250 – 300 tisuća kuna i to bi onda bilo dovoljno za prvu fazu, da to klizište barem donekle stavimo pod kontrolu, da se ne bi širilo. Dobili smo i 400 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, za presvlačenje asfaltom nekih dijelova naših nerazvrstanih cesta koje su u proteklom vremenu dosta stradale. Planiramo asfaltom presvući tri ceste – u Gornjem Benkovcu, Svedruži i Slatini. Radi se gotovo dva kilometra cesta. Od Ministarstva graditeljstva dobili smo 100 tisuća kuna za opremanje našeg vatrogasnog doma, a tu ćemo uložiti i stotinjak tisuća kuna svojih sredstava iz proračuna, kako bi riješili pitanje klimatizacije, promijenili stolariju, napravili dio fasade koji još nije adekvatno napravljen i eventualno spušteni strop – rekao je načelnik Šanjug.
Trodnevno obilježavanje Dana općine počinje sutra, svetom misom u 11 sati, nakon koje će u 12.30 sati uslijediti blagoslov nove mrtvačnice. U 13.30 sati održava se svečana sjednica Općinskog vijeća u vatrogasnom domu, a u 18 sati počinje Malonogometni kup općine Petrovsko “Tomislav Šanjug Šanta”. U subotu u 18 sati u Domu kulture otvara se izložba likovne kolonije “Ernest Tomašević” i rukotvorina udruge “Kaj”. U 19 sati je na rasporedu Smotra limenih glazbi i mažoretkinja, a u 21 sat u šatoru počinje nastup Amantes Banda.
Nedjelja je rezervirana za udruge i igraonicu za najmlađe, u 17 sati održava se i vatrogasna vježba. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba