ODRŽAN SASTANAK U PODČETRTKU: U INICIJATIVU ZA OBNOVU KUMROVEČKE PRUGE UKLJUČILI SE I SLOVENSKI LOKALNI ČELNICI

“Iako se špekuliralo kako Slovenci sprječavaju realizaciju projekta, to nije istina – podršku nam je dao i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek”

Objavljeno: 30.05.2018. Jelena Jazbec

U slovenskom Podčetrtku održan je sastanak vezan uz inicijativu za revitalizaciju željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec – Imeno. Ona je, naime, prije 17 godina zatvorena zbog obnove, no nikada nije ponovno aktivirana, pa je sada zapuštena i obrasla korovom. Od tada, taj dio Hrvatske izgubio je važan čimbenik razvoja, a neke su općine, poput Zagorskih Sela, gdje nema javnog prijevoza, prometno izolirane.
Prethodno je već održano nekoliko sastanaka hrvatskih čelnika jedinica lokalne samouprave čijim područjem prolazi pruga, a sada su se po prvi puta uključili i slovenski predstavnici, s obzirom na to da željeznička pruga prolazi kroz Brdovec, Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, odakle prelazi u mjesto Imeno, u slovenskoj općini Podčetrtek.

Pismo Vladama

Na sastanku su se stoga okupili gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, načelnica Marije Gorice Marija Jančić, načelnik Brdovca Alen Prelec, načelnik Dubravice Marin Štritof, zatim načelnik Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, načelnik Podčetrtka Peter Misja, predstavnici hrvatskih i slovenskih željeznica te slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

– Sastanak sa slovenskim kolegama bio je vrlo uspješan. S njihove strane nema nikakvih zapreka da se krene u revitalizaciju kumrovečke pruge, iako cijelo vrijeme postoje špekulacije da se sa slovenske strane sprječava realizaciju ovog projekta. Današnji je sastanak dokazao da Republika Slovenija i slovenske željeznice nisu nikakva zapreka, nego da vjerojatno s hrvatske strane postoje zapreke, pa se loptica onda prebacuje Slovencima. Dogovoreno je da ćemo uputiti zajedničko pismo Vladama Republike Hrvatske i Republike Slovenije, u kojem ćemo iznijeti naše stavove i zaključke današnjeg sastanka, da na lokalnoj razini nema nikakvih zapreka za realizaciju projekta, te da imamo podršku ministra Počivalšeka, tako da vjerujemo u pozitivan ishod. Nadamo se da će sljedeći sastanak vezan uz revitalizaciju kumrovečke pruge biti između našeg nadležnog Ministarstva i da će sve to prijeći na još višu razinu, čak i do premijera. Dakle, sada je najvažnije da se postigne dogovor na najvišoj državnoj razini i da ministarstva odrade svoj dio posla – rekao je po završetku sastanka načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Autobusni prijevoz

Inače, stanovnici zagorskih općina Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela i Kumrovec, grada Klanjca, te zagrebačkih općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica, već neko vrijeme muku muče i s autobusnim prijevozom, točnije, s lošom povezanosti s glavnim gradom i nekvalitetnim javnim prijevozom. Zbog nedovoljnog broja putnika, pojavile su se i naznake da će tamošnji prijevoznici Meštrović i Presečki ukinuti pojedine linije, što bi uzrokovalo potpunu prometnu izoliranost pojedinih mjesta.
Zbog toga je održan i hitan sastanak, a kumrovečki načelnik Robert Šplajt nam je otkrio da je za sada pronađeno samo privremeno rješenje.
– Dogovoreno je sufinanciranje autobusnog prijevoza sve do rujna, tako da se ne bi morale ukidati linije. Dakle, sve općine i grad Klanjec sufinanciraju javni prijevoz, a traži se neko bolje rješenje – rekao je Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba