U SKLOPU MANIFESTACIJE “SUSRETI ZA RUDIJA”

U Jakšincu otkrivena informacijska ploča ispred gradilišta Spomen kuće Rudolfa Perešina

Objavljeno: 13.05.2018. JJ

U sklopu 21. po redu manifestacije “Susreti za Rudija”, u Jakšincu u Gornjoj Stubici otkrivena je informacijska ploča ispred gradilišta Spomen kuće Rudolfa Perešina. Gradnja kuće je u punom jeku, do sada je uloženo 300-tinjak tisuća kuna, a financiraju je Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica, na inicijativu vlč. Ivana Levaka, predsjednika Društva Rudolfa Perešina. On je tom prilikom istaknuo kako je pokojni Rudolf Perešin bio njegov susjed i kako mu je drago što će u njegovom rodnom mjestu sada stajati objekt koji će svojim sadržajem prenositi poruku djeci i mladima da se isplati žrtvovati se za vrijednosti na kojima se temelji život zajednice i društva.

Doprinos Zagoraca

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić dodao je kako je za dovršetak izgradnje, koja se planira 2020. godine, potrebno još oko 2,5 milijuna kuna, ukoliko se ne računa postav ove Spomen hiže, stoga je pozvao sve koji su u mogućnosti da sudjeluju kao partneri u izgradnji objekta. Istaknuo je i kako će taj mali muzej biti u funkciji ne samo u vrijeme održavanja “Susreta za Rudija”, već će ga tijekom cijele godine moći posjećivati osnovnoškolci i srednjoškolci, te na taj način učiti o Rudolfu Perešinu, ali i o Domovinskom ratu.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je ovo jedan doprinos Zagoraca i Zagorki prema ovom istinskom heroju Domovinskog rata, koji je sa svojim preletom aviona u austrijski Klagenfurt svima koji smo u tom trenutku bili na ratištu, pružio snažnu moralnu podršku.
– Siguran sam da će ovaj projekt zaživjeti već 2020. godine – istaknuo je Kolar.

Uključuje se i Ministarstvo

Državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić najavila je kako će se u financiranje izgradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina uključiti i Ministarstvo.
Otkrivanju informacijske ploče nazočili su i zamjenik gornjostubičkog načelnika Vladimir Škvorc, saborska zastupnica Marija Puh, članovi Društva Rudolfa Perešina, predstavnici Ministarstva obrane i gornjostubičke udruge branitelja te članovi obitelji Rudolfa Perešina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba