BURNO NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: NIJE PRIHVAĆENO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE ŽUC-a, UNATOČ POZITIVNOM POSLOVANJU – ČLANOVI HDZ-A, HSP-a AS I ZDS-a STALI UZ RAVNATELJA ŽELJKA VINCELJA

PRIPREMA SE TEREN ZA POLITIČKU SMJENU: “Do jučer vam je bio dobar, može vas biti sram!”

Objavljeno: 04.04.2018. zagorjeinternational

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine, situacija se zahuktala nakon što je ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Željko Vincelj podnio Izvješće o radu ŽUC-a KZŽ za 2017. godinu. Za riječ se tada javila Renata Novak iz HNS-a, stranke koju je Vincelj napustio prije nekoliko tjedana, nakon dugogodišnjeg članstva.

– U podnesenom godišnjem izvještaju o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije za 2017. godinu, u posebnom dijelu godišnjeg izvještaja, na dvije stavke je prikazano prekoračenje planiranih rashoda. Na stavci 324, naknade troškova osobama izvan radnog odnosa, izvorni plan je bio 18.708,59 kuna, a izvršenje je iznosilo 19.269,63 kuna, te na stavci 342 kamate za primljene kredite i zajmove, na kojoj je planirano 305 tisuća, a izvršenje iznosi 402.751,86, što znači da je stavka prekoračena za više od 32 posto – istaknula je Novak, dodavši kako je to razlog da klub članova HNS-a ne prihvati Vinceljevo izvješće. Izvješće je prethodno prihvatio Odbor za financije i proračun, dok je to odbio učiniti Odbor za promet i veze.

“Nije bilo rizika”

Prisutnima se tada obratio Vincelj.
– Što se tiče naknade troškova osobama izvan radnog odnosa, radi se o stručnom osposobljavanju za dvije osobe koje su započele osposobljavanje u ŽUC-u, jedna 30. studenoga, a druga 8. prosinca 2016., obje po osnovici za obračun doprinosa od 2812,95 kuna, za što su naznačena sredstva iz državnog proračuna, kako je navedeno u planu. Osnovica se tijekom 2017. godine promijenila, na iznos od 2940,82 kune, slijedom čega je ŽUC bio obavezan plaćati doprinose na istu, zbog čega je nastalo povećanje od 561,04 kune. To je ŽUC osigurao iz vlastitih sredstava, to je tri posto, a vi biste trebali znati da se te cifre do 10 posto nemaju potrebe posebno pojašnjavati. Što se tiče stavke 342, kamate za primljene kredite i zajmove… Ovo je kamata zaračunata od banke na odobreni kredit od 20 milijuna kuna za asfaltiranje od jeseni 2016. do jeseni 2017. Krajnji rok korištenja kredita bio je 31. prosinca 2017., s približnim završetkom radova prema krajnjem roku, znači, prema novoj godini, iznos interkalarne kamate bi bio oko 300 tisuća kuna, dakle, u potpuno u skladu s planom. Tih 97 tisuća kuna više rezultat je naše želje, ili bolje rečeno odgovornosti prema građanima, da što prije asfaltiramo ceste na dijelovima gdje su to neki čekali desetljećima. U prijevodu, to znači da smo prije roka povukli novac iz banke, pa je iznos interkalarne kamate bio veći od planiranog – rekao je Vincelj, dodavši i kako se ništa ne bi promijenilo čak i da su mogli točnije predvidjeti interkalarnu kamatu za zadnje prošlogodišnje tromjesečje.

– Ajmo biti otvoreni. Kako bi vi mene gledali da sam došao i ovdje vas maltretirao s 97 tisuća kuna koje bi trebalo planski korigirati, u odnosu na proračun koji inače iznosi 50 milijuna kuna, s time da ta stavka nikako ne utječe na naš poslovni rezultat. I dalje su prihodi 3 posto veći od plana, i dalje su preko dva milijuna kuna veći od 2016., i dalje je pozitivan financijski rezultat od 3,2 milijuna kuna, što znači da ni u jednom trenutku nije postojala opasnost prekoračenja rashoda nad prihodima, odnosno, rizik od ostvarenja negativnog financijskog rezultata. Pitam vas, je li napravljena bilo kakva šteta ili kaznena radnja? – zaključio je Vincelj i pozvao se na Članak 55. Zakona o proračunu, u kojem stoji kako se otplate glavnice ili kamate državnog duga i drugih jamstava mogu izvršavati u iznosima iznad planiranih, što se odgovarajuće primjenjuje na jedinice lokalne i područne samouprave, proračunske i izvanproračunske korisnike.

Odbili glasovati

– Ne mogu se oteti dojmu da je ovo čisto politikantstvo. Do jučer je bio njihov član, branili su ga, doduše, nisu ga ni trebali braniti jer je čovjek dobro radio svoj posao, jer da ga nije dobro radio, prvi bi vi kolege mu valjda prigovorili. Recite mi hoćete li imati obraza pogledati se u ogledalo nakon odluke koju ćete danas donijeti? Zanimljivo, članovi Upravnog vijeća prihvaćaju izvješće i kažu da je to u redu. Koji vjetrovi pušu za par dana, ne znam, no oni su protiv. Žalosno, sramotno – rekao je Stjepan Ranogajec iz HSP-a AS, a s njime su se složili i ZDS-ov Mladen Popović te HDZ-ov Mirko Krznar, koji je u šali istaknuo kako je očito da Vincelj nije dobro radio u Radoboju, odakle mu je šef bivše stranke, Anđelko Topolovec.

SDP je zatim zatražio desetominutnu stanku, a klubovi članova HDZ-a, HSS-a, ZDS-a i HSP-a AS istaknuli su kako napuštaju glasovanje o ovoj točki jer ne žele sudjelovati u političkoj farsi, čiji je cilj Vinceljeva smjena zbog činjenice da je napustio HNS.
Nakon završetka stanke, utvrđeno je kako nema kvoruma za nastavak sjednice, međutim, tada se na sjednicu vratio nezavisni Stanko Majdak. Nekoliko je puta došlo do krivog brojenja, najprije prisutnih članova skupštine, a zatim i glasova za i protiv, da bi naposlijetku Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2017. godinu, bio odbijen, sa 16 glasova protiv i pet suzdržanih. Izvješće o radu Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije za 2017. godinu prihvaćeno je s 20 glasova za i 12 suzdržanih.

Imao najave

Vincelj je naposlijetku za medije otkrio kako je imao najave da financijsko izvješće neće biti prihvaćeno.
– Imao sam najave. Polovica prisutnih je shvatila da se radi o farsi, ali politika je takva. Poznato je da sam ja izašao iz ovog, kako ga volim nazivati, novokomponiranog HNS-a, s čijim se djelovanjem i principima, načinom vođenja i ophođenja prema biračima, ne slažem i ovo je, naravno, politička odmazda. Na čelo ŽUC-a došao sam na temelju javnog natječaja, imam još dvije godine i namjeravam to odraditi. Mogu me smijeniti u dva slučaja, ukoliko ne poštujem odluku Upravnog vijeća te ukoliko sam svojim poslovanjem nanio težu štetu poslovanju ŽUC-a, što, naravno, nije ni blizu tome i ovo što je izrečeno danas, je smiješno. No, kada će smatrati da imaju kvotu za moju smjenu, moći će reći da nisu prihvatili izvještaj, i to je naprosto politički folklor. Do prije godinu i pol dana moja me stranka hvalila toliko da je meni bilo neugodno, a sada više ne valjam, no preživjet ću i to – rekao je Vincelj,
Na pitanje što neprihvaćanje financijskog izvješća znači za daljnji rad ŽUC-a, rekao je kako bi Anđelka Topolovca trebalo pitati što mu znači poticanje takve rasprave te kako značajnog utjecaja na rad ŽUC-a neće biti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba