OPĆINSKO VIJEĆE RADOBOJA DONIJELO ODLUKU O KRATKOROČNOM ZADUŽIVANJU U SVRHU ODRŽAVANJA LIKVIDNOSTI

“Zaduživanje uz kamatu od dva posto jeftiniji je i kvalitetniji način zaduživanja od toga da ostajemo dužni izvođačima radova”

Objavljeno: 30.03.2018. JJ

Na sedmoj sjednici Općinskog vijeća Radoboja, donesena je odluka o kratkoročnom zaduživanju u svrhu održavanja likvidnosti zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza kod poslovne banke.
– Radi se o tzv. dozvoljenom minusu, odnosno, kratkoročnom kreditu za pokrivanje eventualnih potreba likvidnosti, kada se dogodi nesrazmjer oko prihodovne i rashodovne strane. To se obično događa u onim mjesecima kada započinjete s radovima na području općine, to su uglavnom travanj i svibanj. Prihodi su tada dosta manji, pa se općine mogu naći u situaciji da ne mogu platiti nekog izvođača radova. Ako ga ne plate, na to bi im išle zatezne kamate, koje bi iznosile 8, 10, pa čak i 11 posto, ali zagorske općine, zahvaljujući Cash poolingu, imaju mogućnost kratkoročnog zaduživanja uz zateznu kamatu od dva posto, pa na taj način rješavamo tu situaciju. Naravno, to zaduženje se mora pokriti tijekom godine, baš kao i kada imate minus na privatnom računu. U svakom slučaju, to je jeftiniji i kvalitetniji način zaduživanja, nego da ostajemo dužni izvođačima radova – pojasnio je načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, dodavši kako već nekoliko godina Općina ima ugovor o mogućem zaduživanju, što joj daje mogućnost zaduživanja u iznosu od 700 tisuća kuna, što može i ne mora koristiti.
Načelnik je na sjednici podnio i Izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2017. godine, a donesen je i Plan zaštite od požara, u sklopu kojeg je funkcija centralnog društva prenesena s DVD-a Radoboj na Javnu vatrogasnu postrojbu Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba