BRANITELJI I NAČELNIK KRIZMANIĆ ZAPALILI SVIJEĆE KRAJ BISTE RUDOLFA PEREŠINA U NJEGOVOJ RODNOJ GORNJOJ STUBICI

Još živi sjećanje na heroja Domovinskog rata, koji bi jučer proslavio svoj 60. rođendan

Objavljeno: 26.03.2018. JJ

Povodom rođendana heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina, članovi Udruge branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj” i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zapalili su lampione kod biste Rudolfa Perešina u Spomen parku u Gornjoj Stubici. Rudolf Perišin rođen je 25. ožujka 1958 godine u gornjostubičkom naselju Jakšinec, a još kao maleni dječak sanjao je da će postati pilot. U zadnjoj godini osmogodišnje škole, opredijelio se za pilotski poziv.

Među najboljima

Zrakoplovnu gimnaziju završio je u Mostaru. Uspješno je savladao visoke medicinske i psihofizičke kriterije, a 1977. godine u Zadru je upisao Zrakoplovnu vojnu akademiju. Godine 1981. među najboljim pilotima, s natprosječnim rezultatima, završava pilotsku akademiju i dobiva zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin. Leteći u Bihaću na MiG-ovima, dosegnuo je stručne i profesionalne vrhunce pilotskog zvanja.
Rudolf Perešin jedan je od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, a njegovo ime nosi Zrakoplovno – tehnička škola u Velikoj Gorici, Zagrebački zrakoplovno tehnički savez u Zagrebu i Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemunik.

“Susreti za Rudija”

Bista Rudolfa Perešina postavljena je u Gornjoj Stubici 1999. godine, a 24. lipnja 2004. otvoren je i Spomen park Rudolfa Perešina, u kojem se nalazi i konzervirani MIG-21, koji je dopremljen iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.
Ove godine, 21. “Susreti za Rudija održavaju se 11., 12. i 13. svibnja, a radi se o jednom od najvećih aeromitinga u ovom dijelu Europe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba