U FESTIVALSKOJ DVORANI SVEČANO OTVORENA ŽUPANIJSKA SMOTRA LIDRANO 2018.

Više od 200 učenika predstavit će se svojim literarnim, novinarskim, radijskim i dramsko – scenskim izrazom, a najbolji putuju na državnu smotru

Objavljeno: 16.02.2018. AB

U krapinskoj Festivalskoj dvorani otvorena je županijska smotra Lidrano 2018. za osnovne i srednje škole Krapinsko – zagorske županije. Radi se o smotri čiji je cilj razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko – scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskom jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti te predstaviti stvaralaštvo smotre Lidrano javnosti. Domaćin susreta za osnovne škole je OŠ “Ljudevit Gaj” Krapina, a za srednje škole SŠ Krapina. Prosudbu nastupa učenika vršit će članovi stručnog povjerenstva, sve dramski umjetnici, Stephany Jamnicky (državna selektorica) te Marija Borić i Mirela Videk Hranjec (članovi županijskog povjerenstva). S njima će biti i predsjednik županijskog povjerenstva Hrvoje Kovačević, književnik koji uz Vlastu Horvatić Gmaz procjenjuje literarno stvaralaštvo učenika. Novinarsko stvaralaštvo procjenjuju novinarke Jelena Jazbec i Biserka Jakšić.

Početak travnja

Ukupno će se svojim literarnim, novinarskim, radijskim i dramsko – scenskim izrazom predstaviti 150 učenika i 75 mentora iz osnovnih škola te 65 učenika i 30 mentora iz srednjih škola. Prema prijedlozima članova povjerenstva, određeni će učenici sa svojim radovima sudjelovati na državnom susretu Lidrano 2018., početkom travnja.
Okupljene je na otvorenju pozdravila Dragica Belošević, ravnateljica OŠ “Ljudevit Gaj”, a prisustvovali su i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Svake godine vrlo se rado odazovem na otvorenje Lidrana zbog toga što sam u svojim školskim danima također bio sudionik. Prošle godine na otvorenju sam govorio o svojem nastupu na recitalu ljubavne poezije u srednjoj školi, a danas sam se morao prisjetiti početka 90-ih godina, kada sam bio peti – šesti razred, te sam s dramskom grupom na ovoj pozornici u Festivalskoj dvorani nastupao na smotri s predstavom “Mali princ”. Posebno mi je drago što se Lidrano održava ovdje u Krapini, u našem hramu kulture, i nadam se da će neki od učenika koji se ovdje predstavljaju, danas – sutra nastupiti na krapinskom Festivalu, recitalima koji se održavaju u sklopu Tjedna kajkavske kulture, ili već na neki drugi način promovirati našu kajkavštinu ili se izražavati kroz druge vidove kulturnog stvaralaštva – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Doživljaj za učenike

Župan Kolar je istaknuo kako se radi o najvećoj manifestaciji na području Krapinsko – zagorske županije, što se tiče učeničkog literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.
– 215 učenika i 105 mentora angažirano je iz osnovnih i srednjih škola, što je izuzetno velik broj. Tu je i sjajan žiri koji čine naši književnici, umjetnici i novinari koji mogu na ovakvim natjecanjima djeci dati i pokoji savjet, te im je omogućeno da popričaju direktno sa svojim idolima, i to je zasigurno jedan doživljaj za sve učenike koji će danas proći kroz Lidrano – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba