DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLJELE OD MALIGNIH BOLESTI

U Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće leukemije i tumora mozga

Objavljeno: 15.02.2018. zagorjeinternational

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20 posto djece ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Interdisciplinarni tim

Upravo zbog toga, u svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja, a obitelji mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta. Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

Pravovremena dijagnoza

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi. Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.
Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca, čime se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Najnovije po kategorijama

“Želimo osvijestiti javnost o prisutnosti projekata omogućenih EU sredstvima u lokalnoj zajednici, ali i zadržati svijest građana o uključenosti rezultata EU projekata u naše svakodnevne živote”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter