NA NAŠIM PROMETNICAMA, NA SREĆU, SAMO MANJE POTEŠKOĆE, A OD DJELATNIKA METEOROLOŠKE POSTAJE KRAPINA DOZNALI SMO ŠTO NAS JOŠ OČEKUJE

SNIJEG NEĆE STATI, ALI NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: Tijekom noći očekuje se još najviše 10-ak centimetara

Objavljeno: 07.02.2018. Jelena Jazbec

U protekla 24 sata, Županijski centar 112 Krapina zaprimio je ukupno 92 poziva. Zabilježene su dvije prometne nesreće: u Benkovo se dogodio nalet vozilom na psa te je nastala materijalna šteta, dok je na autocesti A2 kod čvora Sveti Križ Začretje teretno vozilo naletjelo na zadnji kraj osobnog vozila. Uz materijalnu štetu, lakše je ozlijeđen vozač osobnog vozila. Vatrogasci su gasili požar dimnjaka u Pristavi te požar na osobnom vozilu u Krapini. Zbog snijega koji je tijekom noći padao, u ranim jutarnjim satima bilo je i manjih poteškoća u prometu.

Pet snježnih dana

Inače, snijeg je počeo padati sinoć oko 19.30 sati, a na meteorološkoj postaji Krapina do sada je izmjereno 12 centimetara. Kako doznajemo od meteorološkog tehničara Željka Grileca, snijeg će laganije padati još neko vrijeme, nakon toga će stati, a oborine se ponovno očekuju u poslijepodnevnim satima i tijekom noći, ali u manjim količinama nego što je to bilo ovu noć, tako da se očekuje još najviše 10-ak centimetara snijega.
– Prošle godine smo u veljači imali samo dva snježna dana, a u ovih sedam dana mjeseca veljače, već ih imamo pet. Maksimalna izmjerena visina snijega u veljači 2017. iznosila je tri centimetara, dok je najviše snijega u veljači izmjereno 21. veljače 2011., 21 centimetar. Vjerujem da nećemo nadmašiti ovu brojku, jer će se snijeg sada sleći pa čak i ako padne još 10-ak centimetara, on neće dostići ovu visinu, odnosno, mogao bi dostići maksimalno 20 centimetara – ističe Grilec, te dodaje kako je zadnjih godina uobičajen ovaj snijeg u veljači, tako da se ne može reći da je to iznenađenje.

4,6 stupnjeva u siječnju

– Sljedećih dana jutarnja temperatura će biti -2, -3, a dnevna do 2, 3 stupnja Celzijeva. Bit će to pravo zimsko vrijeme, kao što je trebalo biti do sad. Inače, siječanj koji je iza nas obilježila je iznadprosječna temperatura. Srednja mjesečna temperatura bila je 4,6 stupnjeva Celzijevih i to je drugi najtopliji siječanj od kad provodimo mjerenje na ovoj postaji, znači od rujna 1993. godine. Najtopliji siječanj je pak bio 2007. godine, kada je srednja mjesečna temperatura iznosila 5,2 stupnja Celzijeva. Za razliku od toga, prošlogodišnji je siječanj obilježila srednja temperatura od -4.1 stupnjeva Celzijevih. Maksimalna visina snijega na našoj je postaji pak izmjerena 30. prosinca 2005. godine, 41 centimetar – ističe Grilec.

FOTOGRAFIJE: Policija zaustavlja KZŽ

Najnovije po kategorijama

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

EKSKLUZIVNO - ODLUČILA ISTUPITI: Kandidatkinja za ravnateljicu Spec. bolnice u Krapinskim Toplicama, klinička psihologinja Gordana Kamenečki o procesu izbora

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

Objavljeno: 26.11.2022. Alen Brodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter