“NE U MOJE IME”: POBUNA VJERNIKA PROTIV STAVOVA BISKUPA KOŠIĆA, TE UDRUGA “U IME OBITELJI” I “VIGILARE” – JEDNA OD POTPISNICA PETICIJE JE I ZAGORSKA SDP-ovka AGATA CVITIĆ

“Vjernica sam, ali me rastužuje što neki predstavnici Crkve u javnosti isključuju, osuđuju i diskriminiraju”

Objavljeno: 02.11.2017. Jelena Jazbec

Ovih dana sve veću pažnju javnosti privlači online peticija pod nazivom “Ne u moje ime”, a potpisuju je “vjernici i vjernice u Republici Hrvatskoj”, koji su se odlučili pobuniti protiv stavova sisačkog biskupa Vlade Košića, te udruga “U ime obitelji” i “Vigilare”.
Peticija se obraća “poštovanom kardinalu, biskupima i svećenicima te općoj javnosti u Hrvatskoj”.
– U posljednje vrijeme u našoj javnosti sve su glasnije osobe u Crkvi i udruge koji u svom programu navodno imaju obranu kršćanskih vrijednosti, a koji ne zastupaju stavove mnogih kršćana, premda se tako predstavljaju. Biskup Košić i njegovi istomišljenici ne govore u moje ime kada siju govor mržnje prema drugima, kada veličaju zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku i zalažu se za pozdrav “Za dom spremni”. Ne želim da se u moje ime iskrivljuje kršćanska istina i propagiraju politike mržnje i isključivosti, koje su suprotne porukama Evanđelja. Udruge poput Vigilare, U ime obitelji i sličnih ne govore u moje ime kada se zalažu za promjene zakona kakve bi ugrozile najranjivije skupine društva, posebice žene, a ne za kršćansku, milosrdnu ljubav – stoji u opisu peticije.

Ne politikantstvu

Ne želim da se u moje ime uskraćuje budućim naraštajima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstveni, spolni i vjerski odgoj koji uključuje znanstvene činjenice, učenje o jedinstvu u različitosti i važnosti njegovanja različitosti. Osobe u Crkvi koje istupaju protiv sekularne države, ne govore u moje ime jer jedino u sekularnoj državi svi građani mogu biti poštovani, a kršćanska vjera slobodna od navezanosti uz društvenu i političku moć, što je protivno Evanđelju. Ne želim da se s propovjedaonica širi politikantstvo, već poruke ljubavi prema bližnjemu, mira i oprosta. U moje ime ću govoriti sam/a i podržati osobe, organizacije i institucije koje se zalažu za dobrobit svih građana Hrvatske, koje se poput pape Franje zalažu za siromašne, ugnjetavane i marginalizirane te promiču Evanđelje mira, nenasilja i ljubavi – zaključuju inicijatori.
Među potpisnicima se našla i Agata Cvitić, predsjednica Glavnog odbora Foruma mladih SDP-a, koja ističe kako je na peticiju naišla sasvim slučajno na društvenim mrežama, a na potpisivanje su je potaknule riječi: “Ne želim da se s propovjedaonica širi politikantstvo, već poruke ljubavi prema bližnjemu, mira i oprosta.”
– Odgojena sam u katoličkoj obitelji i u tom smislu oduvijek sam bila vjernica. Božja ljubav je najveći oslonac i najveća radost u mojem životu. Za mene biti kršćanin znači biti svjestan vlastite grešnosti, grešnosti svakoga čovjeka, ali ljubiti bližnjega svoga kao samoga sebe, odnosno opraštati i ljubiti, a ne suditi i mrziti. Živimo u društvu u kojem se svjetonazorskim razlikama pristupa kao problemu koji razdvaja, a ne dijalogu koji prihvaća i spaja. Takvo stanje ne doprinosi ni razvoju društva, ni razvoju duhovnosti – kaže Cvitić.

“Mostovi, a ne zidovi”

– Bog svakog čovjeka voli na jednak način i svakom čovjeku iznova daje priliku za promjenu i krjepostan život. Kao kršćanka tužna sam kada određeni predstavnici Crkve i vjerskih organizacija u svojem djelovanju u javnom prostoru isključuju, osuđuju i diskriminiraju. Smatram da je drugi Vatikanski koncil, kao jedan od najvažnijih crkvenih događaja raspravljajući o ulozi Crkve u modernom svijetu, dao jasnu poruku da su kršćani ti koji trebaju graditi mostove, a ne zidove, odnosno da Crkva treba započeti razgovor o različitim problemima, donoseći svjetlo Evanđelja da se spasi ljudska osoba i da se bolje izgradi ljudsko društvo. Od peticije očekujem da će unutar Crkve potaknuti razvoj svijesti da su dio Crkve, kao vjerske zajednice, i katolici koji ne razmišljaju na jednak način kao oni koji su okupirali javni prostor – rekla je Cvitić.
Uz nju, među prvim potpisnicama bile su i Jadranka Brnčić, predavačica na studiju protestantske teologije na Teološkom fakultetu “Matija Vlačić Ilirik” u Zagrebu i Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske.
Peticija je do sad prikupila nešto više od tri tisuće potpisa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba