SVEČANA SJEDNICA POVODOM PROSLAVE DANA OPĆINE MARIJA BISTRICA

“Marija Bistrica treba biti duhovna i životna oaza za sve goste, domaćine i putnike namjernike”

Objavljeno: 15.07.2017. zagorjeinternational

Općina Marija Bistrica 13. je srpnja proslavila svoj Dan, a tim povodom u Bluesun hotelu Kaj održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Prije sjednice, u Karmelu Bistričkom proslavljena je sveta misa uz Dan općine koju je predvodio preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke i bistrički župnik. U prezentaciji nazvanoj “Priča o Mariji Bistrici”, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek istaknuo je kako je u proteklom mandatu održano 37 sjednica Općinskog vijeća, a donesene su 242 odluke. Naglasio je i kako je vizija postati “biser općina”, brend destinacija u Republici Hrvatskoj, otvorena hrvatskim i inozemnim hodočasnicima i posjetiteljima.
– Zajednički cilj treba biti bolja i ljepša Bistrica, stoga treba potaknuti sve stanovnike i subjekte koji djeluju u općini, javne ustanove, tradicijske obrte, poduzetnike, ugostitelje, udruge i druge, na međusobno povezivanje i stvaranje zajedničkog dobra radom, informiranjem i edukacijom. Treba iskoristiti ljudski, poduzetnički, kulturni i duhovni potencijal, u cilju vlastitog razvoja i razvoja susjednih općina, gradova, županije i države. Marija Bistrica treba biti duhovna i životna oaza za radoznale i zadovoljne goste, dobre i poštene domaćine i sve putnike namjernike – zaključio je Švaljek.

Financijska stabilnost

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički u svojem je osvrtu istaknuo financijsku stabilnost općine, usprkos poreznim reformama i nepredviđenim problemima, poput otvaranja novih klizišta. Istaknuo je i izvrsnu suradnju s mjesnim odborima, brojne radove na infrastrukturi, rješavanje pitanja vodoopskrbe i odvodnje, rad na poboljšanju prometne infrastrukture, brojne projekte, uz poseban naglasak na one prijavljene na EU fondove, a to su novi dječji vrtić i nova mrtvačnica uz proširenje groblja, te veliko preuređenje Doma kulture kroz sredstva Ministarstva kulture RH. Osvrnuo se i na brojne aktivnosti na području turizma, kontinuirano povećanje broja noćenja, te turističke manifestacije, posebice “Ljeto u Mariji Bistrici” i “Advent u Mariji Bistrici”.
U ime prisutnih brojnih zagorskih načelnika i gradonačelnika, govorio je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, a pozdrave i čestitke uz Dan općine uputili su i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, gradonačelnik prijateljskog grada Buzeta Siniša Žulić, te rektor Svetišta MBB, preč. Domagoj Matošević. Svečanoj su sjednici nazočili i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić, izaslanik gradonačelnika Zagreba Alan Per i predsjednik Gradskog vijeća Buzeta Dejan Jakac.

Priznanja i zahvalnice

Dodijeljena su i priznanja, zahvalnice i nagrade općine Marija Bistrica. Priznanja su dobili Dino Čukman za uspjehe u streljaštvu, Tatijana Lenart i Dinko Krstinić, učitelji u glazbenoj školi Marija Bistrica, kao i OPG Tomurad, kao najuspješniji OPG Krapinsko – zagorske županije u proizvodnji cvijeća. Zahvalnice općine dobili su: OŠ Marija Bistrica, povodom 165. obljetnice djelovanja, NK Mladost Marija Bistrica, za 85 godina aktivnog rada, Udruga vinara i podrumara Vinski vrh i Udruga mladih Marija Bistrica za pet godina djelovanja, Vladimir Ozimec, za izniman trud oko organizacije aktivnosti Udruge umirovljenika Marija Bistrica, djelatnici PP Donja Stubica Željko Perešin i Vanja Carek, za nesebično pomaganje i trud koji ulažu u organizaciju manifestacija u Mariji Bistrici, Ignac Babić, Viktor Babić i Damir Kovačić, za izniman trud oko gradnje kapelice sv. Josipa Radnika u Globočecu, te učiteljica Ivančica Stinčić, za velik doprinos i dugogodišnji rad u obrazovanju i odgoju generacija bistričke djece. Također, novčanu nagradu općine u iznosu od 750 kuna dobili su učenici Gabrijela Pugar, Ivona Pišćak, Doris Babić i Dilara Kušić. Sjednica je započela himnom koju je otpjevala Klapa Bistrica, a tijekom sjednice nastupili su učenici Glazbene škole Marija Bistrica Nika Kovačić i Ivan Habazin na gitarama, te učenik druog razreda Jurica Galoić, koji je kazivao poeziju Nikole Mučnjaka “Kaj se to za menom vleče”. Neposredno prije sjednice, kao i nakon nje, nastupila je Limena glazba KUD-a “Lovro Ježek”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba