ZAMJENIK ŽUPANA SUDJELOVAO NA SJEDNICI SABORSKOG ODBORA ZA POLJOPRIVREDU

“Zlatna žutica prerasla je u epidemiju – hitno je potrebno naći novac za pomoć vinogradarima”

Objavljeno: 13.07.2017. zagorjeinternational

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek sudjelovao je na 19. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, održanoj u Zagrebu. Na sjednici se raspravljalo na temu “Bolest zlatne žutice vinove loze u vinogradarskim regijama i podregijama u Republici Hrvatskoj – Izvještaj Ministarstva poljoprivrede”. Predstavljen je Akcijski plan za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu te je podnesen izvještaj o provedenim aktivnostima od strane Savjetodavne službe i Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Fitosanitarne mjere

U raspravi su sudjelovali predsjednik Odbora za poljoprivredu s kolegama saborskim zastupnicima, predstavnici županija, predstavnici stručnih službi i institucija, posjednici vinograda (vinarija Šafran i drugi) te predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj.
Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN, br. 46/17) i Akcijskim planom propisano je da troškove provedbe fitosanitarnih mjera snose isključivo posjednici vinograda, a za iskrčene lozne trsove ne dobivaju obeštećenje. Zaključno je utvrđeno da je zlatna žutica vinove loze prerasla u epidemiju te da se hitno moraju iznaći sredstva na razini države kojima bi se financirali troškovi provođenja fitosanitarnih mjera: krčenje vinograda, tretiranje vektora američkog cvrčka i postavljanje žutih ploča.

Sastanak u rujnu

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora ponovno će se sastati u rujnu, s obzirom na to da će tada imati relevantne podatke za procjenu situacije i nastale štete na terenu te uvid u mogućnosti sufinanciranja fitosanitarnih mjera i/ili obeštećenja za posjednike vinograda u narednom razdoblju. Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta, Savjetodavne službe, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Hrvatske gospodarske komore, predstavnici udruga vinogradara i vinara, predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova te Udruge općina u Republici Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba