Turistički rezultati KZŽ

U Zagorju u 2016. ostvareno 31 posto više dolazaka i 39 posto više noćenja nego u 2015.

Objavljeno: 12.01.2017. mladenmandic

 

U vezi s ostvarenim turističkim rezultatima u prošloj godini, danas su u Krapini konferenciju za novinare održali krapinsko – zagorski župan i predsjednik zagorske Turističke zajednice Željko Kolar i voditeljica Ureda Turističke zajednice Ksenija Tomić. Župan Kolar pohvalio se rezultatima kako je u prošloj godini u Zagorju ostvareno ukupno 122.664 dolazaka gostiju te 281.770 noćenja što je za 31 posto veći broj dolazaka i za 39 posto više noćenja i to bez izgradnje novih smještajnih kapaciteta.

Porast stranih turista

Od tog broja strani turisti zabilježili su porast od čak 48, odnosno 49 posto. Najviše stranih turista dolazi nam iz susjedne Slovenije, na drugom mjestu su Nijemci, treći su Poljaci, četvrti gosti iz Južne Koreje, a slijede BIH, Italija, Izrael i Austrija. I zagorske toplice sa 608.731 posjetiteljem bilježe porast od 14,21 posto, zagorski muzeji sa 177.697 posjetitelja, bilježe porast od 6,63 posto (jedino je zbog poplave Muzej Staro selo Kumrovec zabilježio pad od 4,5 posto op.a.), a s 1.022.000 hodočasnika, Svetište Majke Božje Bistričke zabilježilo je porast od čak 26 posto.
– Ništa ne dolazi stihijski, ni slučajno. Master planom turizma zacrtali smo si da do 2025. godine u Krapinsko – zagorskoj županiji ostvarimo milijun noćenja. Mislim da ta brojka nije nedostižna, jer smo samo ove godine bez novih kapaciteta, porasli za skoro 60 tisuća ili za 39 posto. Ako si ne postavimo visoke ciljeve, nećemo imati ni visoke rezultate. Samo u ovoj godini trebala bi se početi graditi tri nova hotela i to u Zaboku, Krapinskim Toplicama i podno Ivančice kraj Zlatara te veliki auto-kamp, a uz pomoć europskih fondova otvaraju nam se mogućnosti i za nova ulaganja – rekao je Kolar dodajući i kako bi Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica više pažnje trebala ubuduće posvetiti kontinentalnom turizmu jer su tu, za razliku od sezonskog turizma na moru koji su kapacitirani, velike mogućnosti za daljnji napredak.

Zdravstveni turizam

Dodao je kako je posebna priča i razvoj zdravstvenog turizma koja je najbrža rastuća grana u svijetu, gdje Zagorje ima strahovito velike potencijale. Zbog izmjene zakonskih propisa uskoro bi se tako trebao sastati i s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.
Ksenija Tomić rekla je da su ovakvi turistički rezultati rezultat promidžbenih aktivnosti, jer se 80 posto novca utrošilo na promidžbene sajmove po Europi, primjerice u Pragu, Antwerpenu, Bruxellesu te na sajmovima i raznim turističkim manifestacijama gdje je zagorska Turistička zajednica bila prisutna širom Hrvatske, ali i za predstavljanje “Bajke na dlanu” na inozemnim televizijama.



Obnova dvoraca Mali Tabor i Poznanovec

Župan Željko Kolar rekao je da su posebna priča “Bajke na dlanu” zagorski srednjovjekovni dvorci i kurije.
– Trenutno su na prodaju dva zagorska dvorca Mali Tabor i dvorac u Poznanovcu. Nudili smo Ministarstvu kulture da Mali Tabor kupimo svaki s pola novca – pola Ministarstvo kulture, a pola Krapinsko – zagorska županija i općina Hum na Sutli gdje bi se mogao otvoriti Muzej stakla. Isto tako i za dvorac u Poznanovcu postoje neke ideje kako ga staviti u funkciju. No, Ministarstvo kulture do sada nije iskazivalo namjere za otkup i revitalizaciju dvoraca. Iskreno se nadam da će sadašnja garnitura u Ministarstvu imati više sluha za obnovu zagorskih dvoraca – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba