ANA BARBIĆ KATIČIĆ:

Drago mi je što je trofej otišao u ruke mom favoritu Christianu Ronaldu

Objavljeno: 10.01.2017. Jelena Jazbec

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA sinoć je u švicarskom Zürichu dodijelila svoju godišnju nagradu The Best, a trofej koji je na pozornici podignuo najbolji nogometaš svijeta u 2016. godini, Christiano Ronaldo, dizajnirala je – Hrvatica. Nakon što je Fifa prekinula suradnju s France Footballom u izboru najboljeg nogometaša svijeta, na inicijativu bivšeg hrvatskog reprezentativca i sadašnjeg zamjenika glavnog tajnika Fife Zvonimira Bobana, osmišljavanje izgleda novog trofeja prepušteno je u ruke 46-godišnje zagrebačke akademske slikarice Ane Barbić Katičić. Rezultat je veličanstveni trofej visok nešto više od 30 centimetara i težak oko šest kilograma.

Lopta iz 1930.

– Od materijala, dominiraju platina i karbon, dok je lopta satkana od posebnog aluminija. Radi se o jednoj vrlo suvremenoj i preciznoj izvedbi. Trofej je izrađen u impresivnoj ciriškoj tvornici u kojoj se slažu posebni materijali za letove u svemir, koju sam i sama imala prilike posjetiti – otkrila nam je dizajnerica, istaknuvši kako je s Bobanom već prije imala prilike surađivati, s obzirom na to da je ovaj bivši nogometaš veliki ljubitelj umjetnosti.
Boban je Anu nazvao početkom rujna, a sve se dalje odvijalo jako brzo. Već u prvom tjednu osmislila je grubo rješenje, no do konačne verzije prošlo je oko dva mjeseca.
Uvelike joj je, kaže, pomoglo to što je Boban odmah na početku znao što želi.
– Pokazao mi je Fifa World Cup Trophy i od tuda smo krenuli. Ideja je bila da to bude jedna kombinacija tradicionalnog i modernog, da bude odraz važnosti institucije kao što je Fifa, odnosno, da bude odraz prepoznatljivog Fifinog identiteta u ponešto osuvremenjenom obliku. Radi se o postmodernom radu koje se sastoji od niza slojeva i kombinacija je povijesti umjetnosti i sporta, a možda najupečatljiviji dio je replika lopte iz finala prvog Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. godine, ispod koje se nalazi zaglađeno postolje – rekla nam je dizajnerica, istaknuvši kako je iznimno počašćena, sretna i zahvalna što je dobila ovu priliku. Posebno ju je oduševilo što je prisustvovala dodjeli nagrada u Zürichu, kao i činjenica da je trofej otišao u ruke njezinom favoritu Ronaldo.

Naslikala murale

No, nije Ana značajan trag ostavila samo u svijetu, nego i u našem podneblju. Jeste li znali da je upravo ono naslikala murale u Muzeju krapinskih neandertalaca?
– Da, istina je, u Krapini sam provela nekoliko mjeseci u vrijeme slikanja murala u Muzeju krapinskih neandertalaca i moram reći da me uz to mjesto vežu samo lijepe uspomene. To je jedno fantastično sjećanje. Stvorila sam lijepa prijateljstva i trajno se zaljubila i u Muzej i u taj prekrasan gradić. I danas svaki puta kad sam u prilici odem i posjetim Muzej i te divne ljude s kojima sam surađivala – kaže Ana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba