Prema podacima Eurostata

Klanjec među pet gradova u Hrvatskoj kojima najmanje prijeti siromaštvo

Objavljeno: 09.01.2017. mladenmandic

Iako je Hrvatska sa stopom rizika od siromaštva od 19,2 u europskom vrhu, neki naši gradovi, među kojima je i Klanjec, puno su bolji od zemalja EU. Kako piše Jutarnji.hr, prema podacima Eurostata, samo u zemljama EU prošle je godine riziku siromaštva bila izložena gotovo četvrtina populacije, više od 122 milijuna ljudi. Nažalost, kad je riječ o nezaposlenosti i siromaštvu, Hrvatska je u gornjem dijelu ljestvice EU. Četvrti smo u Europi po siromaštvu starijih osoba, imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti mladih, a po riziku od siromaštva smo osmi, sa stopom od 19,2 posto.

Prag 24 tisuće kuna

Za Hrvatsku je procijenjen prag rizika od siromaštva za odraslu osobu u iznosu od 24 tisuće kuna godišnje. To znači da otprilike 823 tisuće osoba u Hrvatskoj imaju dohodak ispod praga rizika od siromaštva, a najugroženije su osobe starije od 65 godina. Analitičari portala Gradonačelnik.hr analizirali su, pak, te podatke prema dohodovnoj metodi i istražili koji su to gradovi u Hrvatskoj koji su najmanje pogođeni siromaštvom i socijalnom isključenosti. Podaci o siromaštvu, prvi put analizirani na detaljnim razinama, trebali bi zatim poslužiti kao pomoć u donošenju politike smanjenja regionalnih razlika i iskorjenjivanja siromaštva i socijalne isključenosti. Brojke ne pokazuju koliko je osoba stvarno siromašno, nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, izraženo u postocima prema broju stanovnika. Analiza je pokazala da u prosjeku gradovi imaju manju stopu rizika od siromaštva (18,5 posto) u odnosu na općine (27,1 posto), a takav rezultat nije neobičan jer su gradovi generatori gospodarskog rasta. Gledajući po dohodovnom kriteriju, pokazalo se tako da je grad koji gotovo i ne osjeća problem siromaštva Čabar, koji ima rizik od siromaštva od samo 4,7 posto. Na drugom mjestu je Labin, sa 6,7 posto, na trećem Buzet, sa 6,9 posto, slijedi Dubrovnik sa stopom od 7,8 posto, a na visokom petom mjestu je Klanjec, sa stopom od siromaštva od 8,9 posto. Iza Klanjca su tako ostali znatno bogatiji gradovi kao što su Kastav, Zagreb, Varaždin, Zaprešić i Krk.

Iznenađen i gradonačelnik

S podatkom kako su na visokom petom mjestu po stopi rizika od siromaštva, iznenadili smo i gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka.
– Kao gradonačelnik mogu reći da ovaj podatak znači da smo dobro radili u zadnjih osam godina i da Klanjec postaje sve poželjnije mjesto za život. Tome bi ubuduće još više trebalo doprinijeti i gospodarstvo. Naime, promjenom Prostornog plana omogućili smo da Predionica krene u izgradnju novog proizvodnog pogona od 3650 četvornih metara, a trenutno pregovaramo i s dva ozbiljna investitora za gradnju pogona u gospodarskoj zoni u Lepoglavcu, koji su od Ureda za prostorno uređenje zatražili posebne uvjete za izgradnju. Nadamo se i da ćemo kroz mjeru 7.4 dobiti novac za gradnju novog dječjeg vrtića – rekao nam je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek te dodao kako Klanjec za socijalu izdvaja sto tisuća kuna, a sufinancira i prijevoz za osnovce koji na to nemaju pravo te za srednjoškolce, a puno učenika i studenata, bilo po socijalnim kriterijima ili kriteriju uspjeha, dobiva i stipendije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba