“ŠETNJE KROZ VRIJEME”

Mihovljančani u naslijeđe dobili trajni zapis o životu svoga mjesta od 1258. godine do danas

Objavljeno: 30.12.2016. Jelena Jazbec

U mihovljanskom Društvenom domu sinoć je predstavljena monografija općine Mihovljan “Mihovljan – Šetnje kroz vrijeme 1258. – 2016.”, autora Davora Žažara.
Uz autora, o knjizi su govorili inicijator monografije, načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić, predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj Vidas, te suradnici u izradi monografije mons. Dragutin Komorčec, bivša ravnateljica Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Mihovljan Ljubica Ljubičić, brigadir Hrvatske vojske Stjepan Kužir, kao i saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, vlasnik Školske knjige Ante Žužul i predsjednik Općinskog vijeća Mihovljana Željko Čleković.
Predstavljanje su svojim nastupima uveličali Zagorje Brass Quintet, Stjepan Večković i učenici OŠ “Ljudevit Gaj”.

Prvi spomen

Mihovljanska monografija sadrži više od 320 stranica i preko 600 fotografija i grafičkih priloga, a ostat će u trajnom naslijeđu budućih generacija, kao neizbrisivi zapis cjelokupnog društvenog, kulturnog i političkog života mjesta u razdoblju od 1258. godine, kada se Mihovljan prvi puta spominje, pa sve do danas. U njoj čitatelj može pronaći najvažnije informacije o povijesti Župe sv. Mihaela arkanđela, povijesti školstva na području Mihovljana, razdoblju Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i Domovinskog rata, a može pročitati i viziju budućnosti mihovljanskog kraja.
Autor je već spomenuti Davor Žažar iz Tuheljskih Toplica, koji radi kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom. On je, na inicijativu načelnika Bartolića, prihvatio izazov izrade mihovljanske biografije, za što mu je trebalo godinu i pol dan. Proveo je sate i sate u proučavanju povijesne građe i intervjuima sa stanovnicima mihovljanskog kraja, a snimio je i autorske fotografije kojima je ilustrirao svoju knjigu.
– Što je to što Mihovljan čini Mihovljanom, razlikujući ga od ostalih mjesta? To svakako jest mihovljanska crkva, koja je proživjela nesretnu sudbinu, to svakako jest NK Rudar. Ne mogu se ne spomenuti ni Sutinske Toplice, koje su godinama predstavljale biser turizma i u europskim okvirima. No, ono što na današnji dan sa sigurnošću mogu tvrditi, Mihovljan ste zapravo vi, dragi Mihovljančani. Skromni i marljivi ljudi koji marljivim i poštenim radom oplemenjujete ove naše zagorske brege i raširenih ruku dočekujete svakog gosta dobronamjernika. Vama posvećujem “Šetnje kroz vrijeme” – rekao je Žažar u svom obraćanju, uputivši posebnu zahvalu načelniku Bartoliću, bez kojeg monografije ne bi bilo.

Na poklon žiteljima

– U ovom domu, s ove govornice, slušamo stalno o nekim projektima. Izrada nogostupa, asfaltiranje, struja, voda, odvodnja, i to ponavljamo svake godine. Ovo je projekt koji traje godinu i pol dana. Vjerujem da će svima biti vrlo drag. Sretan sam što napravili ovako lijepu knjigu, a svako naše domaćinstvo imat će mogućnost dobiti je na poklon od Općine Mihovljan – rekao je načelnik Bartolić.
Po završetku predstavljanja knjige, nastavljeno je druženje uz zakusku i tamburaše.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba