Došel je, došel sv. Martin…

Vinski svetac danas prvo navratio u Titov Kumrovec, biškup isprva pristao krstiti samo crveno vino

Objavljeno: 05.11.2016. mladenmandic

Kako to već ide po redu od zapada prema istoku, valjda je nekako vinski svetac sv. Martin, danas prvo navratio na granicu Slovenije s Hrvatskom – u Kumrovec. Došel je, došel sv. Martin…, odjekivalo je danas poslijepodne kumrovečkim Starim selom.

“Crveni” Kumrovčani

Tradicionalna kumrovečka vinska manifestacija, ove je godine okupila više od stotinjak posjetitelja. Za pretvaranje mošta u vino, bila je zadužena skupina Martini Cesargradski, s nadasve poznatim klanječkim biškupom.
No, nakon najave krštenja bijelog mošta u vino, a kako se ipak radi o Kumrovcu, sredovječni biškup koji je krstio vino po Križevačkim statutima ipak je imao primjedbu i brzo je reagirao.
– Pa kaj je to? Vi Kumrovčani ste oduvijek bili “crveni” i ne možete si dopustiti krstiti bijelo vino. Donesite nam crveno vino i samo njega ćemo ovdje u Kumrovcu danas moći krstiti – rekao je glavni biškup, na zgražanje svih ostalih Kumrovčana koji su došli s bijelim vinom.
I tako, u sveopćoj potrazi za crnim vinom, nekoliko litara je ipak pronađeno kod umirovljenog policajca Ivana Mikše, inače čuvenog proizvođača glasovitog Titovog vina, pa je ceremonija ipak nastavljena. Na kraju se ipak, kad su svi ostali uplatili crkveni danak za “krštenje” krstilo i bijelo vino. Kum i kuma tradicionalnom krštenju mošta u vino u Kumrovcu bili su Klanjčanka Sanja Golubić, te ponosni muž iz Desinića Milivoj Kralj. Oni su na kraju otplesali i završni “martinjski ples”.

Licitacija za racu

Nakon krštenja mošta u vino, održana je, za uplaćenih deset kuna, i licitacija zagorske race, koju je posebno za ovu prigodu pripremila Kumrovčanka Maca Broz. Od 30-ak kandidata koji su se natjecali, kako bi kući odnijeli zagorsku racu, pobjednik je na kraju bio Željko Kostanjšek iz Razvora, koji je baš pogodio kako ta zagorska raca ima točno 2,7 kilograma. Ostali koji su sudjelovali u licitaciji uglavnom su mislili kako je raca ipak malo teža te su komentirali kako je raca bila nešto slabije uhranjena. Također, ne izuzimaju ni mogućnost da je vlasnica darovane race Maca Broz bila i u dosluhu s pobjednikom Željkom Kostanjšekom. Stoga bi se, doznajemo iz pouzdanih izvora, u cijeli slučaj mogla uplesti čak i kriminalistička policija i USKOK.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba