USKOK podnio prijavu

Porezni službenik izdavao nadzorne markice za veći broj nelegalnih automata na sreću

Objavljeno: 04.11.2016. mladenmandic

USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave krapinsko – zagorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana rođenih 1976., 1965., 1963., 1975., 1964., 1963. godine, koji su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku uz kaznene prijave prema Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Oni se sumnjiče zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Automati za igre

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, porezni službenik Porezne uprave, Područnog ureda Središnja Hrvatska, Ispostave Krapina, od 18. srpnja do 14. rujna 2016., u Donjoj Stubici i Krapini, na traženje drugo i treće okrivljenog, stvarnih vlasnika većeg broja automata za zabavne igre i igre na sreću postavljenih u ugostiteljskim objektima na području Krapinsko – zagorske županije, pristao da će im za novčanu nagradu izdavati nadzorne markice iako njihovi automati ne udovoljavaju uvjetima za izdavanje istih te znajući da se na automatima priređuju nedozvoljene igre na sreću. Tako je prvookrivljeni u više navrata, suprotno zakonskim odredbama i Pravilnika o priređivanju zabavnih igara, izdao nadzorne markice i propustio poreznim nadzorom utvrditi priređivanje i promicanje igara na sreću, za što je od drugo i trećeokrivljenog primio novčanu nagradu i druge poklone. Nadalje, petookrivljeni, porezni službenik Ispostave Donja Stubica, zadužen za utvrđivanje, obračun i naplatu poreza na promet nekretninama, je na traženje drugookrivljenog koji mu je, sukladno dogovoru s četverookrivljenim, ponudio novčanu nagradu, 21. rujna 2016. pristao jednoj poreznoj obveznici umanjiti, odnosno neosnovano utvrditi i obračunati iznos poreza za što mu je drugookrivljeni predao dogovorenu novčanu nagradu.

Najmanje 3800 kuna

Na opisani način petookrivljeni je oštetio proračun Republike Hrvatske za najmanje 3800 kuna. Osim navedenog, četvtookrivljeni, ovlašteni kontrolor tehničke ispravnosti vozila je 22. srpnja 2016., u Oroslavju, na traženje drugookrivljenog pristao da, za novčanu nagradu, trećeokrivljenom registrira tehnički neispravno vozilo. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenih poreznih službenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba