Kako rade LAG-ovi

Otkrivamo kolike su plaće zaposlenika i koji su projekti provedeni do sad

Objavljeno: 24.10.2016. Jelena Jazbec

Ulaskom u Europsku uniju, i Hrvatska je postala jedna od zemalja koje u svojim aktivnostima ruralnog razvoja primjenjuju načela LEADER pristupa, u sklopu kojeg se povezuju lokalni dionici javnog, civilnog i gospodarskog sektora. S tim ciljem, diljem Hrvatske osnovane su Lokalne akcijske grupe, popularni LAG-ovi, kojih, prema podacima iz srpnja ove godine, trenutno u našoj zemlji ima 57. No, postavlja se pitanje koliko je javnost zapravo upoznata s radom LAG-ova, načinom njihova funkcioniranja, financiranjem te projektima koje oni provode.
Na području Hrvatskog zagorja, trenutno djeluju tri Lokalne akcijske grupe – LAG “Zeleni bregi”, LAG “Zagorje – Sutla” i LAG “Prigorje – Zagorje”.

LAG “Zeleni bregi”

LAG “Zeleni bregi”, po broju jedinica lokalne samouprave koje okuplja, najveći je u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća 18 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije: gradove Donju Stubicu, Krapinu, Oroslavje i Zlatar, općine Bedekovčinu, Đurmanec, Gornju Stubicu, Jesenje, Lobor, Mače, Mariju Bistricu, Mihovljan, Novi Golubovec, Petrovsko, Radoboj, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistricu, te četiri jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije: grad Sveti Ivan Zelina, te općine Bedenica, Bistra i Jakovlje. Predsjednik je načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, a potpredsjednici su gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić. LAG je osnovan 2011. godine, a trenutno broji pet zaposlenih. Ima urede u Bedekovčini, Krapini, Mariji Bistrici, te glavni ured u Oroslavju.
Kako doznajemo od voditeljice ureda Elizabete Škvorčec, LAG “Zeleni bregi” dosad je bio vrlo uspješan u povlačenju sredstava iz EU fondova. Putem natječaja za Mjeru 19.1 Programa ruralnog razvoja, u rujnu 2015. godine odobren mu je maksimalni iznos od 758.870 kuna za pripremu i izradu lokalne razvojne strategije, tekuće troškove te organizaciju radionica. LAG je u tom razdoblju unaprijedio ljudske resurse i kapacitete, otvorio tri nova ureda, te je izrađena Lokalna razvojna strategija LAG-a “Zeleni bregi”. Trenutno se čekaju rezultati Natječaja iz Podmjere 19.2, putem kojeg bi LAG “Zeleni bregi” trebao dobiti 1,3 milijuna eura. Taj novac bit će potrošen isključivo na teritoriju LAG-a “Zeleni bregi”, za provođenje Lokalne razvojne strategije LAG-a i raspisivanje natječaja na koji će se moći prijaviti jedinice lokalne samouprave, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, gospodarstvenici i udruge s područja koje obuhvaća LAG.
Prosječna plaća zaposlenika u LAG-u “Zeleni bregi” iznosi 5200 kuna.

LAG “Zagorje – Sutla”

LAG Zagorje – Sutla osnovan je 2015. godine, a obuhvaća gradove Pregradu, Zabok i Klanjec te općine: Sveti Križ Začretje, Krapinske Toplice, Kraljevec na Sutli, Hum na Sutli, Desinić, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Predsjednik je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a potpredsjednica je zamjenica gradonačelnika Zaboka Nevenka Gregurić. LAG Zagorje – Sutla, u okviru natječaja za Program ruralnog razvoja, dobio je 482.922 kuna. Između ostaloga, tim je novcem u ožujku ove godine izrađena Lokalna razvojna strategija. LAG djeluje kroz tri ureda, u Zagorskim Selima, Pregradi i Zaboku. Osim iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, financira se i iz članarina osnivača, Općina i Gradova s područja djelovanja LAG-a, a prijavljuje se i na natječaje za neprofitne organizacije. U LAG-u su trenutno zaposlene tri osobe na pola radnog vremena, te voditeljica LAG-a koja radi volonterski. Plaća zaposlenica temelji se na kriterijima koje je uspostavio Upravni odbor te iznosi oko pet tisuća kuna bruto.
– S obzirom da uskoro očekujemo rezultate natječaja za Podmjeru 19.2., nadamo se da će doći do povećanja radnog vremena za trenutno zaposlene, kao i do novog zapošljavanja – rekla nam je stručna suradnica Blanka Stipčić Berić.

LAG “Prigorje – Zagorje”

LAG Prigorje – Zagorje osnovan je 2009. godine, kao četvrti LAG u Hrvatskoj. Trenutno ima dvoje zaposlenih, a plaća zaposlenika je 6250 kuna neto. LAG se najprije financirao iz IPARD-a, pretpristupnog programa Europske unije, trenutno se koristi novac dobiven na natječaju za Mjeru 19.1 Programa ruralnog razvoja, a očekuju se rezultati natječaja za Mjeru 19.2.
U sklopu IPARD programa, LAG-u je dodijeljeno 900 tisuća kuna, što je potrošeno u prve dvije godine, 2014. i 2015. Od tog je iznosa iskorišteno 780 tisuća kuna u svrhu informiranja javnosti i pripremanja stanovništva s područja LAG-a za budući Program ruralnog razvoja. Održan je i niz radionica o mjerama iz Programa ruralnog razvoja.
U sklopu Natječaja za izradu Strategije ruralnog razvoja na području LAG-a, dobiveno je 265 tisuća kuna. Do sada je iskorišteno 190 tisuća kuna – na izradu Strategije, ured i radionice po općinama. Strategija je usvojena i kandidirana na novi natječaj.


Zoran Gregurović:
Zadovoljan sam funkcioniranjem LAG-a “Zeleni bregi”

– Zadovoljan sam funkcioniranjem LAG-a, on se ustrojio, ekipirao. Krapina je i prije pokušavala s LAG – om, međutim, on nije profunkcionirao. U “Zelenim bregima” okupilo se više jedinica lokalne samouprave, a najviše truda, moram priznati, uložili su načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa. Pohvalno je što će se, zahvaljujući LAG-ovima, otvoriti novi natječaji na koje će se uskoro moći prijavljivati i jedinice lokalne samouprave, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, gospodarstvenici i udruge s područja koje obuhvaća LAG – rekao nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba