Nakon odluke čelništva HSS-a

Žarko Tušek: Ne razumijem Hajdaša Dončića, koji je HSS-ovce prozvao političkim trgovcima, a drže mu većinu u Županijskoj skupštini

Objavljeno: 24.09.2016. mladenmandic

Nakon odluke HSS-a i njegova predsjednika Kreše Beljaka da će podržati Andreja Plenkovića i HDZ-ovu Vladu i dati joj “sto dana”, vodeće ljude zagorskih političkih stranaka pitali smo što misle o tom potezu. Predsjednik zagorskog HSS-a Marijan Hohnjec rekao nam je kako cijeli zagorski HSS, a radi se o oko 1500 članova, čvrsto stoji iza svog vodstva i predsjednika Kreše Beljaka.

– Nije napravljen nikakav obrat, samo smo dali Plenkoviću potporu da se što prije sastavi Vlada i da imamo vlast, što je u interesu Hrvatske. No, HSS će ubuduće biti konstruktivna oporba i sigurno će se ponašati u skladu s interesima građana Hrvatske – zaključio je Hohnjec.

Beljak gubi kontrolu

Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić za Večernji je list rekao kako ovakav potez od HSS-a nije očekivao.

– Suradnja tijekom izbora s HSS-om bila je odlična i mislio sam da će oni do kraja poštivati odluku da budu oporba. Budući da smo zajedno izgubili, logično bi bilo da su ostali oporba. Tako da ovaj Beljakov manevar definitivno ne razumijem. Ne razumijem to da nekom daš potpise, pa da budeš u oporbi – rekao je Hajdaš Dončić te dodao kako misli da Beljak lagano gubi kontrolu nad strankom jer u stranci ima veliku oporbu, pa pokušava nešto izmanevrirati.

Saborska zastupnica HNS-a Marija Puh smatra kako je potez HSS- a neobičan i neuobičajen, jer su oni dali podršku nečemu što ne postoji.

– Još uvijek ne postoji predložena Vlada, nisu dogovorene programske smjernice, a niti koje će to točno biti osobe koje bi sve to trebale realizirati – odgovorila je na naš upit.

U HDZ-u kažu kako je njihov strateški partner, sukladno izbornim rezultatima, u pregovorima koje vode – MOST.

Dio pučke obitelji

– Prema HSS – u gledamo kao prema srodnoj stranci i našem dugogodišnjem partneru na nacionalnoj razini i na nizu lokalnih razina, te partneru koji je s nama dio europske pučke obitelji. Najveći dio vrijednosti dijelimo – narodnjaštvo, demokršćanstvo, obitelj kao temelj svakoga društva. Ne mogu komentirati aktualni potez gospodina Beljaka nikako drugačije nego da mi je drago za svaku podršku koju će budući mandatar za sastavljanje Vlade dobiti. Jedino što mi je žao što HSS – ovci nisu reagirali na političku retoriku koja dolazi od strane SDP-a i čelnika zagorskog SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, koji ih je doslovno prozvao najobičnijim političkim trgovcima. I to upravo one HSS – ovce, koji njemu u ovom trenutku drže većinu u Županijskoj skupštini – rekao je predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.

Predsjednik Laburista Tomislav Končevski, koji je u koaliciji sa SDP-om uspio ući u Sabor na prošlim izborima, dok mu ovog puta to nije pošlo za rukom, na svojoj je facebook stranici napisao kako ga nije iznenadilo Beljakovo “okretanje novog smjera”, već čuđenje vodećih ljudi SDP-a, koji je tom neprirodnom koalicijom izdao svoje tradicionalne ideale, ali i svoje redovite birače, tako da je ovu HSS-ovu pljusku, SDP u potpunosti zaslužio.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba