Dvodnevne radionice

Zagorci dobili devetu generaciju mladih čuvara prirode

Objavljeno: 23.09.2016. mladenmandic

Zagorska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije organizirala je dvodnevne radionice u sklopu projekta “Ptiček – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji”, koji Ustanova kontinuirano provodi po deveti put. U sklopu projekta, održane su radionice na Bedekovčanskim jezerima te na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

Sudjelovala 24 učenika

Ove godine, na radionicama su sudjelovala 24 učenika iz OŠ Đurmanec, OŠ Belec, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Lijepe naše iz Tuhlja i OŠ Marija Bistrica. Kako je rekla Dijana Hršak iz Javne ustanove, cilj radionica je razviti kod učenika senzibilitet u promatranju prirode oko sebe, u svrhu njene zaštite. Pri tome im je pomogao i stručni tim trenera sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Prirodoslovno matematičkog fakulteta iz Zagreba, Hrvatske šume te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ. Učenici su na terenskim radionicama učili o mjerama zaštite prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima, zaštiti ptica i vodozemaca, vodenom i šumskom ekosustavu te o bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenom području. Jedan dio radionica odnosio se na Natura 2000 područje rijeke Sutle te obilazak geološke poučne staze na Risvičkoj gori, gdje su učenici mogli više doznati o geološkoj prošlosti Zemlje, vrstama stijena, minerala i fosila. Također, učenici su izrađivali i hotele za kukce koje će postaviti kod svoje škole, dok je poseban doživljaj prirode postignut šetnjom bosih nogu.

Potvrde i nagrade

Do sada je na radionicama “Ptiček” sudjelovalo 214 učenika šestih i sedmih razreda iz svih osnovnih škola na području Krapinsko – zagorske županije. Po završetku radionica, župan Željko Kolar i voditelj projekta prof.dr.sc Ivan Martinić su na svečanoj dodjeli svim učenicima, polaznicima radionica, uručili potvrde i prigodne nagrade, čime su postali nova, sada već deveta generacija malih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji. Voditeljima učenika iz navedenih škola urečene su nagrade – Crvene knjige i povećala. Projekt se provodio uz financijsku pomoć tvrtke “Autocesta Zagreb – Macelj”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba