Prebrojavanje bijelih roda

Uspješno gniježđenje bilo je na dvije lokacije – u Zlatar Bistrici i Zlataru

Objavljeno: 03.08.2016. Jelena Jazbec

Ove je godine u Zagorju, treći put zaredom, provedeno prebrojavanje bijelih roda. Prebrojavanje uključuje niz aktivnosti – prebrojavanje postojećih gnijezda, mladih u gnijezdima te mjerenje uspješnosti gniježđenja. Prebrojavanje se provodilo u dvije faze. U prvoj fazi, između 20. travnja i 20. svibnja, skupljali su se podaci o lokacijama gnijezda i opći podaci o samom gnijezdu, dok se u drugoj fazi, između 15. lipnja i 10. srpnja, bilježila uspješnost gniježđenja u svim gnijezdima.

Bez mladih u Začretju

Prema riječima Dijane Hršak, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, ove godine u Krapinsko – zagorskoj županiji utvrđeno je uspješno gniježđenje na dvije lokacije – u Zlatar Bistrici i Zlataru. Već drugu godinu, rode koje se gnijezde u Svetom Križu Začretju nemaju mlade, iz zasad nepoznatih razloga, dok se gnijezdo koje je bilo smješteno na vrhu bora u Tuheljskim Toplicama, srušilo. U Poznanovcu, gnijezdo na silosu ostalo je prazno. Prošle godine, gniježđenje je zabilježeno na tri lokacije. Kako je rekla Dijana Hršak, stanje bijelih roda pažljivo se prati, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Iako joj je populacija u Hrvatskoj još uvijek stabilna, potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode, kako bismo izbjegli negativna iskustva zapadnoeuropskih zemalja, gdje je u prošlosti, zbog neodrživog razvoja, značajno pao broj ovih prepoznatljivih ptica.

Gnijezda od sto godina

– Rode su ptice selice koje zimuju u Africi južno od Sahare, a u Europi obitavaju od sredine ožujka do kraja kolovoza. Spolovi izgledaju jednako, iako su mužjaci nešto krupniji. Od srednjeg vijeka, europske bijele rode grade gnijezda na građevinama. Može ih se vidjeti na krovovima, crkvenim tornjevima, dimnjacima, telefonskim stupovima, zidinama, stogovima sijena i za njih posebno postavljenim tornjevima s podlogama. Rode se u svoje gnijezdo, ili njegovu blizinu, vraćaju svake godine. Mladi se pokušavaju vratiti blizu mjesta gdje su bili rođeni, čak postoje gnijezda koja se neprekidno koriste nekoliko stotina godina – rekla je ravnateljica zagorske Javne ustanove Dijana Hršak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba