Priznanje Europske komisije

“Zagorski puran” od danas nosi zaštitu zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 14.06.2016. mladenmandic

Europska komisija objavila je danas kako je Zagorski puran novi hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu zemljopisnog podrijetla. Radi se o autohtonom zagorskom proizvodu starosti od 6 do 8 mjeseci, koji je uzgojen slobodnom ispašom na otvorenom. Na tržište se stavlja kao očišćen trup s vratom i iznutricama, ili pak polovica očišćenog trupa u svježem ili u smrznutom stanju.

Još sedam proizvoda

Proizvodi pod oznakom “Zagorski puran” moraju biti uzgojeni isključivo na području Hrvatskog zagorja, koje obuhvaća cijelo područje Krapinsko – zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije, te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko – zagorskom i Varaždinskom županijom. Osim “Zagorskog purana”, oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla dobilo je još sedam proizvoda iz četiri zemlje članice EU-a.
Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla, naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla, koji na temelju svojeg podrijetla imaju posebna svojstva ili ugled. Registracijom naziva, proizvod se štiti od zlouporabe, oponašanja ili aludiranja na njegov naziv.

Veliko zanimanje za zemljopisne oznake

– Uvrštavanje ovih osam novih proizvoda iz pet država članica u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i registar zaštićenih oznaka izvornosti pokazuje vrijednost našeg sustava zemljopisnih oznaka i veliko zanimanje koje vlada za njim – izjavio je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan, dodajući da je uvijek ohrabrujuće vidjeti kada visokokvalitetni prehrambeni proizvodi iz Europe dobiju priznanje koje zaslužuju.
– U svim kategorijama proizvoda poljoprivredni proizvodi, vina, aromatizirana vina i jaka alkoholna pića, vrijednost prodaje proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla u 2010. iznosila je 54,3 milijarde eura. To čini gotovo šest posto poljoprivredno – prehrambenog sektora i sektora pića EU-a. Ukupno 15 posto sve hrane i pića izvezenog iz EU-a u treće zemlje u 2010., činili su proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla – rekao je Hogan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba