Oroslavje

Oživljavanje sjećanja na veličanstvenu plemićku obitelj

Objavljeno: 09.06.2016. Jelena Jazbec

U Parku Vranyczany u Oroslavju jučer je predstavljen katalog izložbe “Veličanstveni Vranyczanyjevi – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji”, koja je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena od 14. svibnja do 21. kolovoza.

Vrtna zabava

Obitelj Vranyczany usko je vezana uz dvorac Gornje Oroslavje, koji je kupila 1885. godine, te je obilježila važan dio povijesti grada Oroslavja, pa se u spomen na tu poznatu plemićku obitelj već 14 godina organizira Vrtna zabava kod Luje Vranyczanyja. Upravo zato, s Muzejom za umjetnost i obrt dogovoreno je da će se predstavljanje kataloga izložbe održati upravo u parku u Oroslavju. Uzvanike su pozdravili oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa i zamjenica župana Jasna Petek.

Povijesne činjenice

– Krapinsko – zagorska županija ima brojne manifestacije kojima nastoji njegovati i onaj povijesni kontekst, u kojem su plemićke obitelji koje su živjele na našem području, pa tako i obitelj Vranyczany, ostavile značajan politički, povijesni i kulturni trag u povijesti naše županije. Nastojimo njegovati taj kulturološki aspekt, odnosno da u našoj turističkoj mapi budu zastupljene i povijesne činjenice koje svjedoče o dubokom tragu plemićkih obitelji na našem području – rekla je Petek.
Katalog su predstavili ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, autorica projekta “Veličanstveni Vranyczanyjevi” Marina Bagarić i autorica teksta “Dvorci Vranyczanyjevih – plemstvo modernog doba u ambijentima baroka” Dubravka Botica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba