I Zagorci na prosvjedu

“Dosta nam je uplitanja politike i vraćanja zemlje stotinu godina unatrag! Hrvatska može bolje!”

Objavljeno: 01.06.2016. Jelena Jazbec

 

– Zaštitite obrazovanje od političkih sabotaža, ili odstupite! Ostavka! – uzvikivala je gomila od 40.000 ljudi na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na prosvjedu “Hrvatska može bolje”, kojim diljem zemlje okupljeni građani javno pružaju podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi. Najbrojniji prosvjed je, dakako, u hrvatskoj metropoli, a pridružili su se i Zagorci, njih 300-tinjak.
Na Trgu bana Jelačića je Tajana Broz, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije.

Važna reforma

– Na prosvjed sam se odazvala jer smatram da je kurikularna reforma izuzetno važna za budućnost Hrvatske, da je proces izrade do sada vođen maksimalno participativno i otvoreno te da su upletanja konzervativnih i marginalnih grupa u taj proces nedopustivi. Iako ima prostora za doradu samih dokumenata, to treba biti učinjeno na način kako je reforma vođena i do sada. Također, odlaskom na prosvjed željela sam pružiti podršku svim učiteljicama i učiteljima, profesoricama i profesorima, koji žele i rade na tome da naša djeca imaju bolju školu i najbolje obrazovanje, te poručiti svima onima koji misle da imaju pravo vraćati ovu zemlju stotinu godina unazad: no passaran! – istaknula je Broz.
Na Jelačićevom trgu, kako nam je rekla profesorica iz pregradske Osnovne škole Janka Leskovara, Ivana Ptičar, koja se na prosvjed uputila s kolegicama, sve je bilo puno roditelja s djecom, učitelja i staraca i atmosfera je bila pozitivna.
– Obrazovanje i naša djeca ne smiju biti taoci politike, obrazovanje je jedini put za bolju Hrvatsku. Našu zemlju spasit će znanje, a ne politika. Danas su to pokazali diljem Hrvatske učenici, učitelji, nastavnici, roditelji i svi koji vjeruju da Hrvatska može bolje – rekla nam je Ivana Ptičar.

Već odavno kasnimo

Tijekom dana razgovarali smo i s ravnateljima zagorskih srednjih škola, koji su se složili u jednom – reforma je prijeko potrebna, a s njezinim provođenjem već odavno kasnimo. Njezino provođenje je, prema njihovom mišljenju, prekinuto u ključnoj fazi u kojoj je ona trebala biti podvrgnuta javnoj raspravi, svojevrsnim promjenama i kritikama, kako bi naposlijetku bila usavršena. Iako iz Ministarstva poručuju kako reforma ipak ide dalje, kao i ostali građani čija se mišljenja mogu čuti na prosvjedu, njihova najveća zamjerka usmjerena je prema politizaciji procesa i upravo su zato pružili podršku okupljanju građana.
– Puno sam razgovarao s kolegama i svi se slažemo u jednom – reforma je nužna i već s njome kasnimo. Programi su nam zastarjeli, ne prate nove tehnologije i ne pomažu učenicima u stjecanju znanja koja se traže na današnjem tržištu rada. Već smo prije 5 – 6 godina predlagali hitne promjene u obrazovnom programu graditeljskog smjera, s obzirom na to da graditeljstvo ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, no uvidjeli smo da je jako teško probiti strukture. Kurikularna reforma mora ići i Ministarstvo mora podržati ekipu. Ja se osobno nisam odazvao prosvjedu, ali su se odazvali moji kolege iz Srednje škole Bedekovčina, kojima sam pružio bezuvjetnu podršku – poručio je ravnatelj Srednje škole Bedekovčina Zlatko Radman.


Saborska zastupnica Marija Puh:

Obrazovanje bi trebalo biti tema koja je iznad svakodnevne politike i oko koje postoji konsenzus

Na prosvjedu je bila i zagorska saborska zastupnica Marija Puh (HNS).

– Smatram da je obrazovanje element bez kojeg nema naprednog društva i razvijenog gospodarstva i trebalo bi biti tema koja je iznad svakodnevne politike i oko koje postoji konsenzus. Nažalost, odnosnom prema radnoj skupini koja je radila na reformi školstva, Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a pokazala je da nije tako. Nedopustivim miješanjem u reformu, stručnjaci su dovedeni u nemoguće radne uvjete, zbog kojih su bili prisiljeni zatražiti razrješenje, što je sramota ove Vlade i još jedan pokazatelj da politiziraju gdje god stignu. Hrvatska je premala zemlja da ne bi na najbolji način ulagala u najbolje moguće obrazovanje svojih ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba