Otvoreno pismo

Potpredsjednik Udruge hrvatskih raketara Josip Salatko novoj ravnateljici Državnog hidrometeorološkog centra: “Spriječite da nam Velimir Osman tiho ugasi obranu od tuče”

Objavljeno: 07.05.2016. mladenmandic

Odlukom hrvatske Vlade od 5. svibnja, novom ravnateljicom Državnog hidrometeorološkog centra izabrana je meteorologinja dr. sc. Nataša Strelec Mahović. Čestitavši joj na izboru, potpredsjednik Udruge hrvatskih raketara Josip Salatko, osvrnuvši se na naš nedavni tekst u Zagorje Internationalu, u ime Udruge, napisao je joj i otvoreno pismo.

Iskrivljene činjenice

– Gospodin Velimir Osman, glavni za obranu od tuče u Državnom hidrometeorološkom zavodu, po tko zna koji puta iskrivljuje činjenice i govori neistine. On kaže kako je proteklih nekoliko godina sve napravljeno da djelatnost opstane. Naprotiv, činjenice govore da već nekoliko godina dio Uprave DHMZ-a i sam gospodin Osman, rade na tome da tiho ugase obranu od tuče. Prvo njenu raketnu komponentu, a zatim kao nedovoljno efikasnu i onu generatorsku. Poznato je naime da je pod pokroviteljstvom DHMZ-a već u izradi prototip automatskog generatora bez poslužitelja, koje će vjerojatno biti “super efikasan”. O nastojanju DHMZ-a da obrana od tuče opstane, valja istaći i ove činjenice:
Iz godine u godinu, progresivno se smanjuje broj raketa raspoloživih za operativu. Namjerno se zapušta oprema Radarskih centara i lansirnih postaja koje često otkazuju. Vozila kojima se prevoze opasni tereti (rakete i otopina), nemaju potrebne certifikate i predstavljaju potencijalnu opasnost za vozače i okolinu – piše u otvorenom pismu Salatko te dodaje da je i kadrovska struktura tzv. stručnih ekipa na Radarskim centrima sve lošija.

Student servis

– Ne zapošljavaju se novi ljudi, već se nedostatak popunjava “Student servisom” ili nekim drugim, nezakonitim načinom. Na mjestima državnih službenika tako rade studenti od kojih se za naknadu koju dobivaju, i status koji imaju, ne može očekivati nikakva odgovornost. MUP je po Osmanu krivac i zašto na lansirnim postajama ne smije biti više od devet raketa, što je obična besmislica, jer su priručna skladišta na lansirnim postajama u protekle dvije tri, godine napravljena upravo prema zahtjevima MUP-a. To što se nakon svakog ispaljivanja u akciji troše tisuće kilometara na popunjavanje terena raketama, Osmana previše ne brine. Brine ga međutim što država nema novca, pa reže novac na sve mile načine. Pa gospodine Osman, uz nužno poštovanje, to uopće nije vaša briga. Vi se morate držati Zakona o obrani od tuče. Novac koji DHMZ dobiva za tu djelatnost, a ne za gradnju radara po Dalmaciji, rasporedite prema stvarnim prioritetima. Znate li uopće da su kabanice i čizme nužna HTZ oprema. U svim dosadašnjim Ministarstvima poljoprivrede, bilo je na sreću, ipak pametnih ljudi koji su prepoznali pozitivne efekte ove službe i sačuvali obranu od tuče. Vi nažalost to niste – napisao je u otvorenom pismu Josip Salatko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba