Projekt eMobilnosti

U Krapini s probnim radom započela punionica za električna vozila

Objavljeno: 28.04.2016. Alen Brodar

Probni rad potrajat će mjesec dana. Punjenje je, za sada, besplatno, ali jedino moguće uz identifikacijsku RFID ELEN karticu

U Krapini je na parkiralištu kod Hušnjakovog s probnim radom započela punionica za električna vozila. Naime, u sklopu razvojnog projekta eMobilnosti, HEP ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama, te svim zainteresiranim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport na svojim ulicama i doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša.

Razvojna faza

– Grad Krapina u ovom slučaju dao je pravo služnosti za parkirna mjesta, a kao tehnička podrška zaslužna je Elektra Zabok – Pogon Krapina. Probni rad punionice u Krapini trajat će mjesec dana – objasnio je Ivica Skorić, voditelj projekta eMobilnost, čiji dio se odnosi i na izgradnju stanica za punjenje električnih vozila, što HEP grupa kao cjelinu nudi tržištu pod prepoznatljivim nazivom ELEN.

Dodao je kako je, za sada, punjenje besplatno ali i – jedino moguće uz identifikacijsku karticu. Postavljene punionice poslužit će u razvojnoj fazi projekta za empirijsko testiranje tehnologije, modeliranja usluge i učinaka, odnosno kao priprema za komercijalnu fazu projekta putem kojeg se žele doznati navike korisnika.

– Nakon pomnije analize odlučit ćemo se za adekvatan model plaćanja kroz različite pakete (npr. kombinirani, flex..), uz stalnu mjesečnu naknadu i u ovisnosti o vremenu punjenja i količini KWh. Na punjačima je predviđeno da se istodobno mogu puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, zavisno o stanju baterije, rekao je Skorić.

Trenutno 18 punionica

Objasnio je kako u Hrvatskoj trenutno imaju 18 javnih ELEN punionica – u Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Križevcima i Krapini po jedna, u Varaždinu tri, u Osijeku – četiri (AC punjači 2×22 kW) i pet ultra brzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC), u Koprivnici izgrađenih u sklopu EU projekta „Civitas Dyn@mo“, koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa.
– Isto tako, u HEP-ovoj garaži u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača AC 22 kW i DC 20 kW i šest wallbox (slave) punjača svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta – zaključio je Skorić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba