Kulturni centar Klanjec

Predstavljen tijek obnoviteljskih radova na kapeli sv. Florijana

Objavljeno: 04.04.2016. mladenmandic

 

U organizaciji Kulturnog centra, u Klanjcu je održana prezentaciju kojom je Vitomir Zamuda, uz brojne interesantne povijesne podatke, predstavio i tijek obnoviteljskih radova na kapeli sv. Florijana u Klanjcu.

Spašavanje od propadanja

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Županije, Grada Klanjca i Župe, danas je vanjski dio kapele saniran i pred samim završetkom obnove. Od samog početka Vitomir Zamuda vodio je i koordinirao brojne radove koji su u proteklih deset godina izvedeni kako bi se od propadanja spasila ova zaštićena spomenička baština. Radovi na kapeli zahtijevali su i iscrpna povijesna i konzervatorsko – restauratorska istraživanja kako bi se izradila Konzervatorska studija s prijedlogom smjernica za obnovu, čiji su autori konzervatorica Ksenija Petrić, dr.sc. Katarina Horvat Levaj, mr.sc. Davorin Stepinec, a vanjski suradnik bio je Vitomir Zamuda. Posjetitelji su mogli doznati niz zanimljivosti poput one da kapela u zemljišnim knjigama nije imala upisanog vlasnika sve do 2010., ali i da je u unutrašnjosti kapelice pronađen vrlo vrijedan barokni oslik koji je pri velikoj obnovi krajem 19. stoljeća jednostavno preslikao slovenski slikar Franjo Sikošek iz Brežica.

Restauracija oltara

Kapela je sada u potpunosti statički i građevinski sanirana. Pred samim je završetkom konačno uređenje pročelja, djelomično je uređena i unutrašnjost. Paralelno s radovima na kapeli, trajali su i radovi na restauraciji oltara.
Nakon obnove pročelja preostaje vratiti i sjaj vrijednoj unutrašnjosti za što je potreban novac. Stoga je Kulturni centar iskoristio priliku i pozvao župljane klanječke župe i sve sugrađane da se osobno uključe u obnovu i svojom donacijom, postanu dio priče i zajedništva u očuvanju kulturne baštine.
Uskoro će iz tiska izaći i promotivni letak s uputama kako uplatiti donaciju ili se uključiti osobnim radom ili kakvom drugom potporom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba