Crveni križ KZŽ

Dodijeljene zahvalnice za 17 volontera koji su pomagali u izbjegličkim kampovima

Objavljeno: 25.01.2016. mladenmandic

U prostorima Srednje škole u Krapini dodijeljene su zahvalnice volonterima Crvenog križa koji su tijekom 2015. godine kao članovi interventnog tima Krapinsko – zagorske županije pomagali u izbjegličkim kampovima u Opatovcu, zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, Zagrebačkom velesajmu te na graničnim prijelazima u Tovarniku i Bapskoj. Zahvalnice je dobilo 17 volontera.

Čak 3960 sati rada

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović je prije uručivanja priznanja naglasio da su zagorski volonteri aktivni u brojnim aktivnostima – od darivanja krvi, prikupljanja odjeće i obuće sve do ovakvih pomaganja u velikim krizama – pretprošle prilikom poplava, a sada u izbjegličkoj krizi. Ravnatelj Šimunović je objasnio da je nagrađenih 17 volontera od rujna do prosinca 2015. godine, odradilo čak 3960 sati rada. Smjene su najčešće trajale po sedam dana, a naši su volonteri radili isključivo tijekom noći i to po 12 sati.
Župan Željko Kolar koji je volonterima podijelio priznanja rekao je kako su županijski i gradski uredi Crvenog križa u Zagorju odlično organizirani, a naše hitne službe su dobro opremljene, visoko profesionalne i motivirane. No, tih profesionalaca u velikim krizama ne može biti dovoljno i bez volontera se niti jedan ozbiljniji posao ne može obaviti.
– Kod nas u Zagorju kaže se da se ljudi pokažu kakvi su kad je drugima teško. Kad ti je lako imaš puno prijatelja, no kad si u nevolji ostaje ti tek jedan, a ovi volonteri bili su prijateljima ljudima kad im je najviše trebalo i k tome još u svoje slobodno vrijeme – rekao je župan Kolar dodajući kako su solidarnost i poštenje vrijednosti koje nažalost znače sve manje.

Neopaženo prošlo 29.000 izbjeglica

– Najmanje što možemo je reći hvala – hvala na tome što radite na čast i ponos čitavoj Županiji i čitavom sustavu. Kroz Krapinsko-zagorsku županiju je gotovo neopaženo prošlo 29 tisuća izbjeglica i nitko od njih nije ni smočio nogu na našem području. To je bio doprinos naših službi na području naše županije i zbog čega je, za razliku od naših susjeda Mađara i Slovenaca porastao i ugled Hrvatske i Hrvata u svijetu – rekao je župan Kolar.
Nakon dodjele zahvalnica, volonteri Crvenog križa su sudjelovali i na radionici za pružanje psihosocijalne podrške. Radionicu je vodila Valentina Klasiček.


Addison Petar Dratibi iz Zlatara

– Strojarski tehničar sam po zanimanju i kako nemam posao bio sam u nekoliko akcija volontiranja – u Opatovcu, Slavonskom Brodu, Tovarniku i Bapskoj. Svašta sam radio – dočekivao izbjeglice, dijelio hranu, odjeću, radio u službi traženja. Jako se dobro osjećam kad tim jadnim ljudima pomažem – rekao nam je Addison Petar Dratibi.


 

Valentina Klasiček iz Krapine

– Volontirala sam u Opatovcu, Slavonskom Brodu i na Zagrebačkom velesajmu. Dočekivala sam migrante, dijelila sam hranu, vodu, odjeću i obuću, vodila ih liječniku, a posebno su me dirnula djeca i njihova patnja. Sporazumijevala sam se migrantima na engleskom, a kad nije išlo imali smo prevoditelja, pa tu problema nije bilo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba