Izrađena prognoza potreba tržišta rada

Trogodišnja zanimanja sve su traženija, a previše je ekonomista, politologa i novinara

Objavljeno: 21.01.2016. mladenmandic

Temeljem Uredbe Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za zapošljavanje u Krapini izradio je, praćenje, analizu i prognozu potreba tržišta rada u Krapinsko – zagorskoj županiji za pojedina zvanja.
Analiza se provodi na osnovi relevantnih statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja, podataka iz ankete poslodavaca, kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju, a uzimaju se u obzir i strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Politika upisa i stipendiranja

Zavod izrađuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, preporučuje povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja, ali se ono ne određuje brojčano.
Obrazovni programi u kojima u 2016. godini treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u Krapinsko – zagorskoj županiji su srednjoškolska trogodišnja zanimanja za CNC operatera, tokara, pekara, mesara, bravara, strojobravara, konobara, zidara, krojača, tesara, elektroinstalatera, soboslikara i ličilaca, vozača motornog vozila, stolara, montera suhe gradnje, instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera i keramičara – oblagača. Za sveučilišne studije to su medicina, strojarstvo, građevinarstvo, matematika, edukacijska rehabilitacija, anglistika, germanistika, elektrotehnika i informacijska tehnologija, farmacija, informatika, arhitektura urbanizma i agronomija.

Potrebno smanjenje

Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata su trogodišnja srednjoškolska zanimanja za frizera i prodavača te četverogodišnja s za fizioterapeutske tehničare, komercijaliste, hotelijersko – turističke tehničare, upravne referente te za ekonomiste. Suficitarna zanimanja su i stručni studiji poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, poslovna ekonomija i fizioterapija te sveučilišni studiji poslovne ekonomije, politologije i novinarstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba