POTPREDSJEDNIK VLADE PREDRAG ŠTROMAR OBIŠAO KLIZIŠTA I INDUSTRIJSKU ZONU U KUMROVCU

“Svima kojima je zbog klizišta ugroženo stambeno pitanje, pomoći ćemo da opet imaju dom – iz Zagorja je stiglo 35 takvih prijava”

Objavljeno: 18.10.2018. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u posjetu je Krapinsko zagorskoj županiji. U obilasku općine Kumrovec ga je načelnik Robert Šplajt u zgradi općine upoznao s problemima, a zatim su obišli klizišta i industrijsku zonu.

– Od kad sam ministar, u ovih godinu dana u Krapinsko – zagorsku županiju ukupno je potpisano raznih projekta u vrijednosti od 64 milijuna kuna. Uglavnom je to energetska učinkovitost škola i vrtića, asfaltiranje cesta, modernizira javne rasvjete, dosta sredstava je u Krapinsku – zagorsku županiju došlo i za probleme klizišta. Radimo intenzivno sa županom, gradonačelnicima i načelnicima i mislim da je suradnja odlična i da nije nikada iz nijednog ministarstva rješavano toliko projekata s tako velikim iznosima. Donijeli smo odluku da ćemo svima kojima je unatrag deset godina zbog klizišta ugroženo stambeno pitanje, riješiti njihov problem. Natječaj je završen, javilo se 69 domaćinstava, od toga ih je 35 iz Krapinsko – zagorske županije, prijavljene su te štete i u idućih mjesec dana utvrdit ćemo koji su to problemi i riješiti tim stanovnicima dom. U iduće tri godine pripremljena su dodatna sredstva za sanaciju klizišta – rekao je ministar Štromar.

Ostale bez dijela kuće

Obišli su i Đurđu Broz, koja živi u Mlinskoj cesti i koja je  ostala bez cijelog jednog, južnog zida svoje stare obiteljske kuće koji se jednostavno urušio.

– Na obnovu čekamo otprilike tri godine. To se događa jer je tu cesta i njome prolazi puno tereta. Zahvaljujem se na brižnosti Općine, vjerujem da će ministar pomoći kako bi se to saniralo – kazala je Đurđa.

Na to se nadovezao načelnik, koji je rekao da to pokušavaju riješiti.

– Problem je nastao jer bi kuću trebalo izgraditi na nekom drugom mjestu, jer je ovaj teren opasan i nadamo se da će nam Ministarstvo graditeljstva pomoći u realizaciji. Ministru smo pokazali i klizište u Razvoru koje smo uspješno sanirali, samo još čeka presvlačenje asfaltnim slojem. Sva klizišta su uspješno prijavljena na natječaje Ministarstva graditeljstva jer ih s našim sredstvima ne bi bilo moguće realizirati, zato mi je drago da je Ministarstvo prepoznalo naše probleme i financijski pomoglo – dodao je Šplajt.

U obilasku su bili i krapinsko – zagorski župn Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, koji je zahvalio ministarstvu jer je dobro upoznato sa stanjem klizišta u županiji.

– Znamo da se ne može sve od jednom obnoviti. U Hrvatskim vodama predviđena je stavka za to od 50 milijuna kuna, javit ćemo se na natječaje jer zbog klizišta nažalost imamo potrebe za tim novcima, a zasigurno bi bilo bolje da nemamo. Dokumentacija je po projektu od 500 tisuća do milijun kuna, to su klizišta na županijskim i nerazvrstanim cestama, na stambenim objektima, sve zajedno oko 98 milijuna kuna i to sami ne možemo realizirati. U županiji imamo tri ili četiri obitelji koje su odseljene jer im kuće nisu sigurne za život, to isto tako trebamo riješiti – istaknuo je zamjenik Ferek – Jambrek, a potom su istaknute i investicije, postojeće i buduće, u industrijskoj zoni.

Širenje industrijske zone

– U izgradnji je jedna nova hala, tvrtke “Štefan d.o.o“, oni šire pogon i namjeravaju zaposliti još 30-ak ljudi. Imamo i jednog investitora koji misli graditi u zoni i vjerujem da za gospodarstvo Kumrovca slijede dobri dani i da će ono zaživjeti onako kao nekad, punim plućima – naglasio je Šplajt, dodajući i da je Općina Kumrovec preko natječaja dobila novac za energetsku obnovu zgrade turističko – informativnog centra.

– Već godinama tu zgradu pokušavamo staviti u funkciju, ona je jako značajna za turizam Općine Kumrovec. To je druga faza obnove, u prvoj fazi smo prije nekoliko godina od Ministarstva turizma za obnovu krovišta dobili oko 250 tisuća kuna, a sada smo po ovoj odluci dobili 347 tisuća kuna, a ostali dio će općina isfinancirati iz svojih sredstava, to je oko 240 tisuća kuna. Time će se napraviti kompletna energetska obnova vanjske fasade, glazure donjeg i gornjeg dijela prostorije i pripremiti završnu fazu opremanja prostorija, koju smo prijavili na Ministarstvo turizma. Zgrada je zamišljena kao jedan turistički i multimedijalni centar, gdje bi svaki posjetitelj tu zastao i demonstrirala bi mu se cijela povijest Općine i cijelog kraja te povijest najpoznatijeg našeg Kumrovčanina Josipa Broza te sa svim što nudimo u ovom kraju. Investicija cijelog centra će sigurno biti preko 3 milijuna kuna – zaključio je Šplajt. (ib,jj)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba