DVOJICA ZAGORACA, KARLO HAC I LEON BEBER, NASTUPILA NA EUROPSKOM WUSHU SANDA PRVENSTVU U MOSKVI

“Vidjeli smo da možemo tehnički i taktički parirati najboljim borcima u najtežoj disciplini – idemo hrabro dalje”

Objavljeno: 24.05.2018. JJ

Kao članovi hrvatske wushu reprezentacije, članovi Wushu kluba Wolf Gym VT, Karlo Hac i Leon Beber kao natjecatelji i Robert Špoljar kao trener, nastupili su na Europskom wushu sanda prvenstvu u Moskvi.
Po prvi puta hrvatski wushu sportaši nastupili su u najtvrđoj wushu disciplini sandi, gdje se sve udaračke i bacačke tehnike izvode punim kontaktom i s minimalnom zaštitnom opremom, te mečevi rijetko odlaze do sudačkih odluka jer se u pravilu završavaju nokautom ili izbacivanjem sa lei tai-a, povišene platforme na kojoj se natjecatelji bore.
Kako su zagorski predstavnici do sada nastupali u disciplini sanda light, u kojoj se tehnike izvode kontroliranom snagom, prvi cilj koji su si postavili bio je da odrade mečeve do kraja, odnosno, da izbjegnu nokaut ili izbacivanja sa lei tai-a. Nadali su se da će u prvom krugu natjecanja izbjeći glavne favorite Ruse i tradicionalno najjače reprezentacije poput Turske, Azerbejdžana, Bjelorusije, Armenije…

Predao meč

Karlo Hac krenuo je prvi u borbu u seniorskoj kategoriji do 65 kilograma. Ždrijeb mu je u osmini finala namijenio Hayka Khachiyana iz Armenije, kasnije se pokazalo, poslije domaćina Rusije, najbolju reprezentaciju prvenstva. Armenac je dobio prvu rundu, Karlo je uzvratio u drugoj, te dobio i odlučujuću treću pa se plasirao u četvrtfinale prvenstva, gdje ga je po ždrijebu čekao Kamil Kaninsky iz Češke. Karlo je protiv Čeha krenuo agresivno, uspio ga dva puta srušiti na pod, no tada ga je protivnik nesretno pogodio stopalom u lakat te se ozlijedio, pa je Hac morao predati meč.
Leon Beber nastupio je u juniorskoj kategoriji do 60 kilograma. Kako je u kategoriji bilo prijavljeno sedam natjecatelja, Leon je kao najmlađi i najlakši natjecatelj u kategoriji stavljen po ždrijebu u polufinale, te je čekao jednog od pobjednika iz četvrtfinala. Ždrijeb mu je također namijenio Armeniju, odnosno Vaschagana Soghoyana. Leon je dao svoj maksimum, ali Armenac je bio fizički snažniji te je na kraju odnio pobjedu sudačkom odlukom, a Leonu je za utjehu pripala brončana medalja.

“Željeli smo više”

– Dojmovi s prvenstva su podijeljeni, željeli smo više, ali u konačnici smatramo da smo odradili dobar posao. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da smo s Armenijom, iza Rusa, najbolje reprezentacije prvenstva, ostvarili skor 1:1. Također, Karlova pobjeda nad Armencem ima posebnu težinu, budući je to nažalost bila za hrvatsku vrstu jedina pobjeda na prvenstvu. Ostala tri hrvatska natjecatelja izgubila su uvodne borbe, dva od Rusa, te jedan od Grka. Idemo dalje, vidjeli smo da možemo tehnički i taktički parirati najboljim borcima u ovoj najtežoj disciplini, te se nadamo u budućnosti boljim rezultatima – poručio je Robert Špoljar, trener hrvatske wushu reprezentacije.



USPJEŠNO ZAVRŠILI ŠKOLOVANJE NA HRVATSKOJ OLIMPIJSKOJ AKADEMIJI

Promovirana dva zagorska wushu trenera, Robert Špoljar i Karlo Hac

U zagrebačkom Hotelu Panorama, Hrvatska olimpijska akademija organizirala je promociju za 50-ak wushu trenera, koji su uspješno završili program školovanja za wushu trenere. Samo školovanje na Akademiji trajalo je od 28. lipnja 2017. do 17. travnja 2018. te je ukupno trajalo 313 sati, a uključilo je 13 nastavnih cjelina. Između 50-ak promoviranih trenera wushua, bila su i dva dvojica iz Krapinsko – zagorske županije, odnosno, Wushu kluba Wolf Gym VT, Robert Špoljar i Karlo Hac.
Završetkom ovog školovanja, Wushu klub Wolf Gym VT zadovoljio je sve pozitivne zakonske obveze iz Zakona o sportu po pitanju stručnog školovanog trenerskog kadra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba