PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK DANAS BI PROSLAVIO 96. ROĐENDAN, A TIM POVODOM ČLANOVI HDZ-a U VELIKOM TRGOVIŠĆU SU POLOŽILI VIJENCE I UPALILI SVIJEĆE

IVAN JARNJAK: Dr. Franjo Tuđman bio je veliki vizionar, ali nadasve veliki čovjek

Objavljeno: 14.05.2018. zagorjeinternational

Ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana članovi Hrvatske demokratske zajednice položili su vijence i upalili svijeće. Prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj HDZ-a danas bi proslavio svoj 96. rođendan.
– Prije 26 godina prvi puta sam slavio rođendan s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom i tada mi je prvi puta pokazao svoje dvorište i svoju travu, i rekao “Znaš, Ivek, ja ti sam kosim travu u svome dvorištu”. To mi je izgledalo tako toplo, tako lijepo, ljudski, životno, da se brine o svom okolišu, o svojoj kući, o svome domu, baš kao što se brinuo i o svojoj domovini, a posebno o našem Zagorju. Zadnji puta kada je bio u Zagorju, bio je baš ovdje, u ovom dvorištu, kada je bila otvorena ova kuća. Nažalost, poslije toga više nikad nije ovdje. Žao mi je za njega, bio je veliki vizionar, ali nadasve, veliki čovjek – rekao je Ivan Jarnjak.

Ljubav, zajedništvo i znanje

Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek istaknuo je kako sa svojim stranačkim kolegama više puta tijekom godine posjećuje Veliko Trgovišće, rodno mjesto Franje Tuđmana.
– S njime smo, dijelimo njegovu viziju i njegovu ideju koja je svakog dana sve aktualnija. Kada sam neki dan govorio ovdje na Znanstvenom skupu u sklopu “Dana dr. Franje Tuđmana”, istaknuo sam tri politike pokojnog predsjednika. Jedna je njegova osobna, enormna ljubav prema hrvatskoj domovini, za koju je živio i za koju je gorio, čiji je temelj zajedništvo koje je širio među hrvatskim narodom, a treće je veliko znanje. Danas se sve manje govori o znanju, pod utjecajem smo jeftinog populizma i danas o važnim procesima u društvu govore ljudi koji za to nemaju ozbiljnih kompetencija. Danas nam nedostaje državotvornosti koja se temelji na ljubavi, promociji zajedništva i znanju, koje mora postojati u ozbiljnoj politici – istaknuo je Tušek.

Hrvatski državni zavjet

Polaganju vijenaca nazočio je i ravnatelj Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina.
– Svakog dna prisjećamo se prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, koji je ujedno inicijator osnivanja Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta. Hrvatsku samostalnost, slobodu i neovisnost nam je ostavio u zavjet, pa se zato tako i zovemo – rekao je Prusina.
Uz rođendan prvog hrvatskog predsjednika, općina Veliko Trgovišće slavi svoj dan, pa će se tim povodom, s početkom u 18 sati, u Domu kulture održati svečana sjednica Općinskog vijeća. (ab, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba