VEĆA KOLIČINA RIBE UGINULA JE U POTOKU ZLATARŠČICI U PETAK, A ČLANOVI ŠPORTSKO – RIBOLOVNOG SAVEZA KZŽ PRILIKOM OBILASKA TERENA UOČILI SU ONEČIŠĆENU TEKUĆINU KOJA UTJEČE U POTOK

Pomor ribe u Zlataru uzrokovao stajski gnoj s njive gradskog pročelnika?

Objavljeno: 17.04.2018. Jelena Jazbec

Građane Zlatara u petak je šokirao nimalo lijep prizor veće količine uginulih riba koje plutaju potokom Zlatarščicom. Odmah su obavijestili gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan – Pentek, koja nam je rekla kako se radilo o stotinjak riba koje su plutale duž Zlatarščice, od mosta u Bregovitoj ulici do mosta u Borkovcu. Na teren su odmah izašle sve gradske službe, kao i nadležne inspekcijske službe, a bili su tu i članovi Športsko – ribolovnog saveza Krapinsko – zagorske županije.

Veća količina kiše

Upravo su oni snimili nekoliko fotografija koje prikazuju kako na poljoprivrednom zemljištu u neposrednoj blizini potoka, odnosno, mjesta na kojem se dogodio pomor riba, stoji veća količina stajskog gnoja koji se razvodnio i počeo utjecati u potok. Iako je analiza pomora riba tek u tijeku, članovi Saveza sumnjaju kako bi upravo to mogao biti uzrok.
Inače, radi se o zemljištu pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Zlatara, HDZ-ovca Mladena Krušelja.

– Istina jest da sam gnojio svoju njivu prošli tjedan, isto kao što to radim i svake godine, nema nikakve razlike, sa stajskim gnojem sa svoje farme. Ono što se moglo dogoditi, jest da je velika količina kiše koja je padala prošli tjedan uzrokovala utjecanje gnoja u potok, iako mi je to malo teško shvatljivo, jer nikad ne gnojim do kraja, do potoka sigurno još ima 20-ak metara. No, pričekat ćemo rezultate analize i vidjeti što će pokazati. Ne znam što bih vam drugo rekao – istaknuo je Krušelj.

Gradonačelnica Auguštan – Pentek rekla je kako joj je u interesu da se otkrije što je uzrokovalo pomor riba te kako je u kontaktu s nadležnim inspektorom. Istaknula je i kako je Grad spreman podmiriti sve eventualne troškove analize.

 

Rok u prosincu

Tajnica Športsko – ribolovnog saveza KZŽ Ljerka Kahlina kaže kako su članovi Saveza već pomalo frustrirani zbog svih dosadašnjih loših iskustava.

– Prošlog ljeta imali smo pomor riba u Krapini, a zatim i u Gubaševu i nikada nismo dobili službenu informaciju o uzroku. Koliko se god trudili, nikako ne možemo spriječiti onečišćavanje naših potoka i rijeka. Naime, sve nadležne institucije nam odgovaraju kako je rok za izgradnju sustava javne odvodnje, postavljanje uređaja za pročišćavanje i slično, 1. prosinca 2018. godine i do tada se zapravo ne može spriječiti onečišćenje. U ovom konkretnom slučaju, naša namjera nije optuživati nikoga, s obzirom na to da još nismo dobili rezultate analize, no, činjenica jest da smo izgubili veću količinu ribe koju više nikada nećemo moći nadomjestiti, s obzirom na to da se ta vrsta na tom području održavala prirodnom reprodukcijom – zaključuje Kahlina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba