U KRAPINI BORAVI 40-ak UČENIKA IZ NJEMAČKOG ERFSTADTA, KOJI SU U ZAGORJE DOŠLI U UZVRATNI POSJET, NAKON ŠTO SU KRAPINSKI UČENICI U NJIHOVOM GRADU VEĆ BILI PROŠLE GODINE

RAZMJENA JE ZAKON: “Zahvaljujući ovom iskustvu, sada sam mnogo slobodnija u komunikaciji na njemačkom jeziku”

Objavljeno: 10.04.2018. Jelena Jazbec

“Bok”, “hvala”, “dobar dan”, “šišmiš”, “košarica”, “kikiriki”, hrvatske su riječi koje je do sada naučila 17-godišnja Stefie iz njemačkog Erfstadta, koja u sklopu razmjene učenika treći puta boravi u Lijepoj Našoj.
– Treći sam puta u Hrvatskoj, prvi sam puta bila u sklopu razmjene sa zagrebačkom gimnazijom, no u Krapini mi se definitivno više sviđa, jer su nas dva puta vodili na more. Ja sam veliki fan vaše obale. Prošle godine u Zadru, po najvećoj buri, ja sam se kupala – otkrila nam je ova simpatična učenica, koja u Krapini trenutno boravi s još 40-ak svojih školskih kolega, a ovamo su došli u uzvratni posjet. Naime, učenici krapinske Osnovne škole “Ljudevit Gaj” i Srednje škole Krapina boravili su od 20. do 27. rujna 2017. u Njemačkoj, u sklopu međunarodnog projekta suradnje sa školom – partnerom Gottfried-Kinkel-Realschule Erftstadt.

Jezična diploma

Kako nam je pojasnila Jasna Sutlović – Pogačić, profesorica njemačkog jezika u Srednjoj školi Krapina, projekt se odvija u sklopu projekta njemačke jezične diplome, koji se u Srednjoj školi Krapina provodi već više od 15 godina.
– U međuvremenu, projektu je pristupila naša krapinska Osnovna škola “Ljudevit Gaj”, koja priprema osnovnoškolce te oni kasnije uglavnom upisuju Srednju školu Krapina. Već se u osnovnoj školi djeca pripremaju za jedan takav ispit nižeg stupnja, a onda na kraju, u četvrtom razredu srednje škole, polažu ispit koji je njihova njemačka iskaznica za Europu, odnosno, polaganje tog ispita znači da imaju kompetencije za studiranje na bilo kojem njemačkom ili austrijskom fakultetu. Ovo je druga godina da provodimo razmjenu, odnosno, ovo je drugi uzvratni posjet, mi smo dva puta bili kod njih u Erfstadtu, malom gradu pokraj Kölna. Naime, imali smo sreću da je kod nas već treću ili četvrtu godinu predavačica gospođa koja je izvorni govornik. Ona je bila ta koja nas je povezala sa školom u Erfstadtu, s obzirom na to da je to njezina bivša škola. Ta je škola već imala razmjenu s jednom zagrebačkom gimnazijom, a kasnije se njihov interes prebacio u naše zeleno Zagorje. Inače, Krapina i Erfstadt manji su gradovi sličnih lokacija, a i njihova škola slična je našoj Srednjoj školi Krapina – rekla je profesorica Sutlović – Pogačić.
Otkrila nam je i kako svaki posjet traje točno osam dana, od srijede do srijede.
– Kao domaćini, Nijemcima uvijek nastojimo pokazati što više od naše prelijepe zemlje. Oni su prvenstveno ludi za morem, tako da smo ih prošle godine na dva dana odveli u Zadar, ove godine smo posjetili slapove Krke, Šibenik i Split, a jučer smo cijeli dan proveli u Zagrebu. Danas je kruna svega Krapina, posjet školama, a sutra učenici odlaze – kaže profesorica.

Drag jezik

Pola grupe koja sudjeluje u programu čine učenici OŠ “Ljudevit Gaj”, točnije učenici 7. i 8. razreda, a drugu polovicu čine učenici 1. i 2. razreda Srednje škole Krapina, jer upravo taj uzrast odgovara njemačkim učenicima iz škole u Erfstadtu.
O iskustvu boravka u Njemačkoj razgovarali smo s učenicima Srednje škole Krapina.
– Ovo je način da još bolje naučim njemački, koji mi je jako drag jezik. Također je jako lijepo upoznavati nove ljude te smatram da je ovo jako dobro iskustvo za svakog učenika – rekla nam je Marija Sutlović, učenica 2. razreda, a oduševljenje razmjenom učenika ne skriva ni njezina prijateljica Helena Polanščak.
– Meni je ova razmjena omogućila da postanem mnogo slobodnija u komunikaciji na njemačkom jeziku. Također, upoznali smo njemačku kulturu i mnogo zanimljivih ljudi. Prve sam godine bila smještena u obitelji u kojoj je otac bio rodom iz Bosne i Hercegovine, pa sam se mogla sporazumijevati s njime na hrvatskom, što je bilo vrlo zanimljivo – kaže Helena.
Jakov Jurinjak, učenik prvog razreda, otkriva kako će posebno pamtiti zanimljiva mjesta koja je imao prilike posjetiti.
– Posebno ću pamtiti izlet u Köln, gdje smo vidjeli njihovu poznatu katedralu, a bili smo i u Fantasia Landu, zabavnom parku, što je isto bilo nezaboravno iskustvo. Također je bilo zanimljivo to da sam tijekom boravka u Njemačkoj bio smješten u jednoj ruskoj obitelji, s kojom sam se čak mogao sporazumjeti na hrvatskom – ističe Jakov.

Uspješne suradnje

Upravo će to troje učenika danas tijekom današnjeg dana pratiti svoje njemačke kolege u obilasku Krapine, a jedna od stanica, bio je i Ured gradonačelnika Zorana Gregurovića, koji im je ukratko predstavio svoj grad i poželio im dobrodošlicu.
– Sretan sam što na više razina Krapina ima ostvarenu uspješnu suradnju s drugim gradovima i država unutar Europe, primjerice, u sklopu mreže neandertalskih gradova, imamo suradnju s jednim talijanskim i jednim njemačkim gradom, zatim su tu slovenski gradovi, također vezano uz nalazišta neandertalaca. Naši vatrogasci imaju suradnju s jednim austrijskim društvom, a posebno mi je drago što Osnovna škola “Ljudevit Gaj” ne samo da ima suradnju s ovom njemačkom školom, već su preko programa Erasmus imali i razmjenu s učenicima iz Španjolske. Drago mi je da djeca na neki način otvaraju vrata nama starijima, pa ću tako sljedeći puta uputiti poziv gradonačelniku Erfstadta da posjeti Krapinu, tako da možda tu suradnju koju imaju djeca, prenesemo na neku višu razinu, da vidimo koje su mogućnosti, kako na kulturnom, tako i na gospodarskom ili nekom drugom planu – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba