OBILJEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN ŽENA: ŽUPAN ŽELJKO KOLAR OD RANOJUTARNJIH SATI OBILAZI ZAGORSKA PODUZEĆA I DIJELI RUŽE ZAPOSLENICAMA

“Žene u zajednici svojim angažmanom čine društvo tolerantnijom, sretnijom i boljom sredinom”

Objavljeno: 08.03.2018. JJ

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao podsjetnik na nekoliko ključnih povijesnih događaja kojima su žene, osviještene o vlastitoj obespravljenosti i pravu na jednake tretmane kao muškarci, organizirano krenule u bitku za sveopću ravnopravnost.

Odlučne i hrabre

U obilježavanje Međunarodnog dana žena i ove su se godine uključili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, koji su u ranim jutarnjim satima, uz čestitku povodom Dana žena, podijelili ruže radnicama u krapinskim tvrtkama “Kotka” i “Krateks”. U Krapini su ruže poklonjene i djelatnicama Krapinsko – zagorske županije, Ureda državne uprave, Zagorske razvojne agencije i Radija Kaj. Ruže će povodom Dana žena, biti podijeljene i u tvrtkama OZO i “Aquafilcro” u Oroslavju, “Kostel promet” u Pregradi, “Meditex” u Zaboku, “Boxmark” i “Micah elektromotori” u Zlatar Bistrici te konjščinskoj tvrtki “ZMH Horvat”.
– Žene u zajednici, nekad i danas, imaju važnu ulogu u svim područjima djelovanja i upravljanja društvom, te upravo svojim angažmanom čine takvo društvo tolerantnijom, sretnijom i boljom sredinom za život. Međunarodni dan žena prigoda je da se prisjetimo svih odlučnih i hrabrih žena koje su se tijekom povijesti opredijelile za ustrajnu borbu za poboljšanje položaja žena u društvu, ali i na vječitu povijesnu težnju prema ostvarenju elementarnih i neupitnih ljudskih prava koje bi, u svakoj uljuđenoj i osviještenoj sredini, jednako i bez iznimke morala pripadati ženama kao i muškarcima – rekao je Kolar.

Protest radnica

Podsjetimo, 8. ožujka prije 160 godina tekstilne su radnice u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. 1908. godine je oko 15 tisuća žena u istom gradu prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. U spomen na ove događaje međunarodna konferencija žena je 1910. godine u Kopenhagenu i službeno predložila redovito obilježavanje dana međunarodne solidarnosti u borbi za ženska prava, danas poznatog kao Međunarodni dan žena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba