U proizvodnom pogonu u Kumrovcu u srijedu nešto prije 13 sati došlo je do eksplozije u Zajedničkoj zanatskoj radnji “DUNI”, ljevaonici obojenih metala, u vlasništvu braće Nikole Ulame i Dragutina Ulame, bivšeg načelnika Kumrovca. Pritom su dvije osobe zadobile lakše, a dvije osobe teške tjelesne ozljede.

1200 Celzijevih stupnjeva

– Došlo je do prevrtanja peći s taljenim metalom. Ona je već napola bila prazna, i kako se nagibala, kako bi se taljeni metal pretočio u druge lonce, koji se potom nose na lijevanje u kalupe, peć se prevrnula i iz nje se izlila smjesa taljenog metala. Zbog spoja vrućeg taljenog metala, zagrijanog na 1200 Celzijevih stupnjeva i hladnog zraka u okolnom prostoru, došlo je do eksplozije – rekao nam je brat jednog od stradalih i suvlasnik ljevaonice, Dragutin Ulama. Jutro kasnije vidi se da je detonacija bila toliko snažna, da je s krova radione bacila crijep. Kako pričaju po Kumrovcu, sreća u nesreći bila je upravo da radiona nije imala strop, odnosno deku, već je detonacija imala “dovoljno prostora da se raširi”, u suprotnom, suvlasnik i radnici koji su se u tom trenutku zatekli u radioni, prošli bi mnogo gore. Iako ni ovako nisu baš dobro prošli, morala su intervenirati čak troja kola hitne pomoći – suvlasnik i brat bivšeg načelnika Kumrovca, Nikola Ulama (42) te radnik Boris Lojen (48) teško su ozlijeđeni – opečeno im je 30 do 35 posto tijela, najviše leđa, ruke i glava, pa su zadržani na liječenju u Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, s time da je gore prošao Lojen, kojemu je, neslužbeno doznajemo, nakon nesreće i pozlilo, pa je prije transfera u Draškovićevu također prevezen u Opću bolnicu Zabok, kako bi ga se stabiliziralo.

Izvan životne opasnosti

No, obojica teško ozlijeđenih su izvan životne opasnosti. Preostala dva radnika, Branko Ivić (53) i Damir Hrbud (54) lakše su ozlijeđeni te su nakon obrade u Općoj bolnici Zabok pušteni kući.
Prema riječima suvlasnika Dragutina Ulame, inspektor zaštite na radu ustanovio je kako nije bilo nikakvih nepravilnosti, no točan uzrok nesreće pokazat će policijski očevid, koji bi trebao početi tijekom prijepodneva.