KAO ŠTO JE ZADAR, ZAHVALJUJUĆI OROSLAVČANINU LUKI VEVERECU, POSTAO POZNAT PO MORSKIM ORGULJAMA I POZDRAVU SUNCU, I ZAGORJE BI USKORO MOGLO DOBITI JEDINSTVENU TURISTIČKU ATRAKCIJU

Park znanosti u Oroslavju ušao među deset finalista na natječaju za najinovativnije projekte u Hrvatskoj

Objavljeno: 19.10.2017. Jelena Jazbec

Baš kao što je Zadar postao svjetski poznat po svojim “Morskim orguljama” i “Pozdravu Suncu”, i Oroslavje bi već sljedeće godine moglo dobiti sličnu atrakciju – Park znanosti. No, jeste li znali da iza svih tih projekata stoji jedan Zagorec – inovativni i kreativni 35-godišnji Luka Veverec, diplomirani inženjer građevinarstva iz Oroslavja. On zajedno sa suradnicima osmišljava i izvodi jedinstvene interaktivne eksponate namijenjene opremanju šetnica, parkova i igrališta, a vrijednost i atraktivnost sadržaja kojeg nudi zajedno sa svojom ekipom, prepoznata je te su kao rezultat ostvarene suradnje u vidu trajnih postava eksponata s lokalnim zajednicama u Hrvatskoj i zemljama Europske unije. Tako je, zahvaljujući Luki, u Kumrovcu, a kasnije i u Vukovaru, postavljena glazbena ograda koja svakom posjetitelju omogućuje da, bez obzira na svoje glazbeno znanje, na 35 nehrđajućih cijevi, s batićima, krenuvši s lijeva na desno, može odsvirati prve taktove hrvatske himne “Lijepa naša domovino”.
Sada je došlo vrijeme da jedan takav projekt realizira i u svom rodnom gradu.

Čvrsta podrška

– Nakon godina usavršavanja edukativnih eksponata, odlučili smo urediti prvi Park znanosti, kao jedinstvenu turističku atrakciju u Hrvatskoj. Otvaramo ga u Oroslavju u proljeće 2018. godine. Park se sastoji od interaktivnih eksponata koji prikazuju zanimljive pojave iz fizike, astronomije i matematike. Posjetiteljima omogućuju da na zabavan i zanimljiv način osluškujući, mjereći ili pokrećući eksponate spoznaju kako i zašto svaki od njih uspješno funkcionira. Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara? Kako prošetati Sunčevim sustavom u 60 sekundi? Kako odsvirati himnu Europe u hodu? Je li moguće naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? – neka su od pitanja na koja će sve dobne skupine u igri, na zabavan način, pronaći odgovore uz pomoć osmišljenih eksponata – otkriva nam Luka, koji se u svojim projektima vodi jednim motom – gdje je znanost zabava.
Prva ideja javila se još u studenom 2013., a Luka iza sebe ima i čvrstu podršku Grada Oroslavje, koji je, kaže, prepoznao važnost i potencijal projekta, a suradnja im tek predstoji. Projekt podržavaju i Predsjednica Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorska županija, Institut Ruđer Bošković, Arhitektonski i Agronomski fakultet u Zagrebu, Tehnički muzej, Zagorska razvojna agencija i drugi.

Prijavljena 264 projekta

Da bi osigurao sredstva za realizaciju svog dugogodišnjeg sna, Veverec je svoj projekt prijavio na natječaj jedne komercijalne banke, koji podupire najinovativnije i tržišno utemeljene ideje s pozitivnim utjecajem na gospodarstvo i društvo. Dobitnici su inovativni start up-ovi, društveno odgovorne inicijative, projekti iz područja zelenog poduzetništva i kreativne industrije te izrade aplikacija i informatičkih rješenja.
– Od ukupno prijavljena 264 projekta, odabrani smo među 10 najboljih. Očekujem promociju, a nadam se i financijskoj podršci – otkrio nam je Luka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba