OPĆINA RADOBOJ: PLANINARSKO – POUČNOJ STAZI “PUTEVIMA ORHIDEJA” ODOBRENO VIŠE OD 600 TISUĆA KUNA IZ EUROPSKOG POLJOPRIVREDNOG FONDA

Staza će dobiti sedam novih tabli, vidikovac s teleskopom i natkrivenu terasu

Objavljeno: 19.09.2017. JJ

Planinarsko – poučnoj stazi “Putevima orhideja”, koja se nalazi na području općine Radoboj, odobreno je 617.780,35 kuna na natječaju za operaciju 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”. Korisnici tog natječaja su trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode. Odabrano je 20 projekata koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u vrijednosti 9,1 milijun kuna, a potpora iznosi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Škola u prirodi

Planinarsko – poučna staza “Putevima orhideja” do sada je opremljena s 11 edukativnih tabli koje sadrže informacije o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja.
– Ovim novim ulaganjem stazu ćemo opremiti sa sedam novih tabli, čime će se zaokružiti cjelina vezano za pružanje cjelovite informacije posjetiteljima, s naglaskom na šumska staništa, održivo korištenje šuma te s drvenim rukohvatima, stalcima za parkiranje bicikla te nekoliko koševa za otpatke. Postavit ćemo vidikovac koji će omogućiti potpuni doživljaj ljepota krajobraza Hrvatskog zagorja, a posebno uz pomoć teleskopa, koji će biti postavljen na najvišem platou vidikovca. Također, izgradit će se natkrivena terasa, koja će omogućiti bolju kvalitetu uvjeta rada s djecom u sklopu programa škole u prirodi te njihovo dulje zadržavanje i boravak u prirodi – poručuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije.

Šuma za rekreaciju

Dodaju kako je cilj projekta educiranje i informiranje svih ljubitelja prirode o šumama, održivom gospodarenju šumama te njenoj zaštiti, a njime se želi i promicati korištenje šuma za rekreaciju te poboljšanje zdravstvenog stanja organizma.
– Na taj će se način unaprijediti cjelokupna turistička ponuda Krapinsko – zagorske županije, a istovremeno će i jačati identitet i suradnja između lokalne zajednice i Ustanove kao nositelja projekta – zaključuju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba