KREATIVNA UDRUGA “DALIJA“ OKUPLJA UGLAVNOM NEZAPOSLENE OSOBE, A ZAJEDNIČKIM TRUDOM ČLANOVI SU OTVORILI I SUVENIRNICU U KRAPINI

“Inspiracija nam je naša svakodnevica i čitavo Zagorje“

Objavljeno: 06.08.2017. Jelena Jazbec

Jasna Matko (54) rođena je Krapinčanka. Nekada je bila vlasnica trgovine, no s dolaskom velikih trgovačkih lanaca, bila ju je prisiljena zatvoriti. Šest je godina bila nezaposlena, a onda je, u sklopu javnih radova, šest mjeseci radila u Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama, i to je iskustvo, kaže, promijenilo njezin život.
– S obzirom na to da oni na Hušnjakovom prodaju svoje suvenire koje izrađuju članovi, jednostavno su me probudili iz nekog sna, probudili su sve moje uspavane kreativne misli i to mi je bio poticaj za nastaviti dalje – kaže J. Matko, koja je 2014. godine osnovala Kreativnu udrugu “Dalija“.
– Željela sam nešto stvarati i to pokazati ljudima, i to je glavni razlog zašto sam osnovala udrugu. Imamo 12 članova koji su većinom nezaposleni i svatko od njih prema svojim sposobnostima izrađuje suvenire – ističe.

Sredstva za repromaterijal

Suveniri se izrađuju na kreativnim radionicama preko zime, da bi na proljeće od Turističke zajednice iznajmili kućicu na Hušnjakovom i prodavali ih turistima. Sva sredstva idu za repromaterijal, jer njima, kaže J. Matko, zarada nije najvažnija. Najvažnije im je da se osjećaju korisnima i integriraju se u društvo.
Radionice se zimi održavaju petkom i subotom, a do ove godine suveniri su se prodavali samo na Hušnjakovom. U svibnju se ostvarila velika Jasnina želja – udruga je otvorila svoju suvenirnicu u Krapini, na adresi Magistratska 20.
Prostor za suvenirnicu je unajmljen, a uvelike su im pomogla sredstva dobivena od Grada Krapine, u sklopu natječaja za udruge.
Izrađuju stolnjake, torbe za trgovinu, ženske torbice, jastuke, magnete, oslikane predmete – boce, čaše, krigle, platnene salvete s prstenčićima, držače olovaka i konaca, replike oružja pračovjeka, lančiće, narukvice i prstene. Drvene predmete, kaže J. Matko, izrađuju muški članovi, dok su za one platnene i oslikane zadužene žene.

Obogaćivanje ponude

– Trudimo se svake godine obogaćivati našu ponudu, jer to je ono što od nas očekuju naši turisti. Ove godine smo tako uveli keramičke posudice za med – kaže predsjednica udruge, te dodaje kako svoju inspiraciju crpe iz svakodnevnog života, a inspirira ih čitavo Zagorje. Za njihove proizvode zainteresirana su najviše djeca, i to posebno za fućkalice, toljage i koplja pračovjeka.
– Htjeli bismo da nas ljudi prepoznaju, prvenstveno naši sugrađani. Želimo zadovoljiti potrebe turista za suvenirima i voljeli bismo da se naši suveniri nađu svugdje. Već i sada ima ih u Njemačkoj, Americi i Kini – ističe J. Matko.
– Pozivam Krapinčane i sve Zagorce da svrate kod nas, jer nas najviše veseli kad ono što smo izrađivali vlastitim rukama, na kraju ode u nečiji dom. Također pozivam i sve kreativne pojedince da se priključe našoj udruzi i uživaju u kreativnom radu zajedno s nama – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba