U Zlatar Bistrici održana promocija Turističko – planinarskog zemljovida Ivanščice

HGSS-ovih 19 pripadnika pune dvije godine radilo na karti koja će uvelike pomagati planinarima i turistima

Objavljeno: 27.06.2017. Alen Brodar

U prostorima Općine Zlatar Bistrica održana je promocija Turističko – planinarskog zemljovida Ivanščice, Jasmine Benčić, koji je izrađen u sklopu preventivnih aktivnosti HGSS-a, kao i brige o prostoru na kojem služba djeluje.
Ciljani korisnici ovog zemljovida su domaći i strani planinari, ali i ostali turisti koji su zainteresirani za boravak i aktivnosti u prirodi. Zemljovidi HGSS-a od velike su pomoći spašavateljima prilikom akcija spašavanja jer im pomažu da na brži i sigurniji način stignu do unesrećenih osoba.

Ukupno 230 km staza

Projekt je trajao dvije godine, a u izradi zemljovida Ivanščica, sudjelovalo je 19 pripadnika HGSS stanice Krapina. Na terenu je provedeno više od 430 sati, prilikom čega je prijeđeno i GPS uređajima snimljeno 230 kilometara staza koje vode na Ivanščicu. Sama karta pokriva površinu od 455 četvornih kilometara, a na poleđini sadrži podatke o samoj planini, njezinom biljnom i životinjskom svijetu, planinarskim kućama i domovima, te starim gradovima Ivanščice, na hrvatskom i engleskom jeziku.
Uz navedene obavijesti, sadrži i savjete namijenjene planinarima i izletnicima kako se ponašati ako dođe do bilo kakve nezgode ili nesreće te na koji način mogu kontaktirati HGSS, i to uz hrvatski, još i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.
Podloga je rađena prema digitalnim podacima (topografske karte, ortofoto snimke, digitalni model reljefa) Državne geodetske uprave, s kojom HGSS ima potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji u provedbi programa aktivnosti unapređenja sigurnosti i spašavanja na nepristupačnim prostorima, a kojim se regulira suradnja na izradi tematskih zemljovida. Većina podataka s terena je iz vlastitih izvora autora i HGSS-a, a dobiveni su terenskim radom i bilježenjem GPS uređajem.

Razvoj turizma

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ, je istaknuo važnost ove karte za daljnji turistički razvoj Krapinsko – zagorske županije, kao i važnost djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja na području naše županije.
Uz njega i autoricu Jasminu Benčić, prisutne je na predstavljanju karte pozdravio i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Krapina, Darko Berljak, koji je osim o ciljevima i važnosti ove karte govorio i o djelovanju HGSS-a, službe Krapina, u protekle četiri godine. Na predstavljanju su bili i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i načelnica Mača Mladenka Mikulec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba