Zlatarski HDZ traži povlačenje Odluke o povećanju plaće gradonačelnice Auguštan – Pentek i njenog zamjenika:

Nije moralno povećati si plaću prije nego što se vide ikakvi rezultati na tom radnom mjestu

Objavljeno: 24.06.2017. Alen Brodar

 

Zlatarski HDZ poslao je priopćenje medijima, u kojem se osvrnuo na Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnice i zamjenika gradonačelnika, donesenoj na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara.

Naime, po njima sporna odluka donesena je 5. lipnja, a glavni elementi odluke su promjena koeficijenta za izračun plaće gradonačelnice na 3,92, s dosadašnjih 3,10 te promjena koeficijenta za izračun zamjenika gradonačelnika na 3,00, s dosadašnjih 2,40. U zlatarskom HDZ-u ističu kako su na drugoj sjednici Gradskog vijeća 13. lipnja, vijećnici HDZ-a osporavali neracionalno povećanje plaće gradonačelnici, no mediji koji su o tome izvještavali to nisu prenijeli.

Gotovo milijun kuna

– Radi se o velikom financijskom trošku za građane Grada Zlatara i oni moraju biti s njime upoznati. Naime, za stari koeficijent bruto plaća bi bila 13.204,60 kuna, a s doprinosima na plaću masa bi bila mjesečno 15.475,79 kuna, što godišnje iznosi 185.709,48 kuna. Neto plaća bi iznosila 9.900,07 kuna. No, za novi koeficijent od 3,92, bruto plaća iznosi 16.697,44 kuna, ako tome dodamo doprinose na plaću, mjesečna masa iznosi 19.569,40 kuna, što godišnje daje 234.832,80 kuna. Mjesečna neto plaća pritom iznosi 11.956,65 kuna. Tako je mjesečna plaća gradonačelnice s ovim izmjenama u bruto iznosu povećana 3.492,84 kune, odnosno 49.123,32 kuna godišnje. A ako uspoređujemo bruto plaću gradonačelnice po novom koeficijentu s plaćom koju je imala kao zamjenica gradonačelnika, što je i povećanje stvarnog troška za Grad, u bruto iznosu to je 7.588,14 kuna mjesečno ili 91.057,68 kuna godišnje – izračunali su u zlatarskom HDZ-u, dodajući da će plaća gradonačelnice Jasenke Auguštan – Pentek građane u četverogodišnjem mandatu tako stajati 939.331,20 kuna, s time da u ova povećanja ukupnih troškova za grad nije uračunato povećanje plaće zamjeniku gradonačelnika.
– Sam tajming donošenja odluke je nejasan. Smatramo da nije uopće moralno povećati si plaću za novo radno mjesto dok na tom radnom mjestu još nema nikakvih rezultata. S druge strane, ovdje se radi i o obmani birača jer se tijekom prošlog mandata, a posebno tijekom kampanje govorilo o štednji. Naglašavalo se kako su se gradonačelnik i zamjenica žrtvovali radi stabilizacije grada, a sad ipak tu svoju “žrtvu” itekako naplaćuju. Prave žrtve tu niti nema jer je i plaća sa starim koeficijentima visoka i više nego prikladna uzimajući u obzir uvjete u kojima građani žive. Građani su jedini ti koji su žrtvovani – kažu u HDZ-u, objašnjavajući da je Odluka o povećanju argumentirana činjenicom da povećanja plaće nije bilo 2013. zbog teške financijske situacije u gradu.

Traže povlačenje Odluke

– Povećanje plaće ne ovisi o tome koja je kalendarska godina pa stoga nema temelja da se plaća povisila ni tada ni sada, iako su troškovi grada u smislu plaća povećani i te 2013. godine. Uspoređivanje s drugim jedinicama lokalnih samouprava u terminima plaće nije realno. Potrebno je uzeti kompletnu sliku kvalitete života u Zlataru i u drugim jedinicama lokalne samouprave. Mladi, ali ne više samo mladi, odlaze. Nema radnih mjesta. Turistički potencijali ni izdaleka nisu iskorišteni. Imamo i gladnih ljudi u Zlataru. Gospodarstvo je iznimno slabo. Te i druge činjenice ipak govore da se u Zlataru ne živi lijepo. A i nejasno je zašto se povećanje plaće odnosi samo na dvije osobe. Što je sa zaposlenicima gradske uprave? Oni nisu dovoljno dobro radili i nemaju doprinosa u izvođenju grada iz krize? Također, zašto se onda istog trenutka nisu povećala sredstva za udruge, obrazovanje, stipendije ili socijalno ugrožene osobe? Udrugama i građanima se govorilo da nema novaca za njih, a sad se planira povećanje ukupnog godišnjeg troška za plaće većeg nego je ukupno planirano sredstava za udruge – tvrde u zlatarskom HDZ-u te zaključuju da sukladno svemu navedenom, traže povlačenje Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Zlatara.



GRADONAČELNICA JASENKA AUGUŠTAN – PENTEK KAŽE KAKO JE NAKON ČETIRI GODINE ŠTEDNJE ZLATAR FINANCIJSKI STABILAN GRAD: 

Samo smo se držali zakona, s time da smo se uspoređivali s gradovima i općinama sličnog broja stanovnika i proračuna

O povećanju koeficijenta plaća, upitali smo i gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan – Pentek, koja nam je objasnila da Zakon o plaćama u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, govori da se plaća pročelnika Upravnog odjela bez uvećanja za radni staž, ne smije se odrediti u iznosu većem od umnoška osnovice koeficijenta za obračun plaće župana, gradonačelnika ili načelnika, koji svoju dužnost obnaša profesionalno.
– Naše bi plaće bile manje od našeg pročelnika, jer njegov je koeficijent 3,60. Drugim riječima, moj koeficijent ne može biti 3,11 jer bi bila ispod pročelničke plaće, što zakonom nije dozvoljeno. A da smo sebi smanjivali još plaće, morali bismo zbog tog zakona to učiniti i svim zaposlenicima grada, a na njima nismo radili uštede. Također, ne mogu reći da se ne možemo uspoređivati s drugim općinama i gradovima jer je naš grad po svim pokazateljima u protekle četiri godine svrstavan među gradove s najvećim proračunskim suficitom i među deset je najboljih, također je među najboljima po transparentnosti te i među onima u kojima je najmanje pala nezaposlenost. Dakle, Zlatar je financijski stabilan grad. Osim toga, štedjeli smo i na putnim računima, reprezentacijama, na svim stavkama i dalje to radimo, pazimo na svaku kunu – objasnila nam je Auguštan – Pentek, dodajući kako misli da je bilo realno da se izjednače s ostalim općinama i gradovima.
– Kada to nije bilo moguće, nismo to radili, već smo četiri godine štedjeli da bismo danas bili tu gdje jesmo. I još nešto, moja plaća nije toliko veća kao što to tvrdi zlatarski HDZ, jer olakšice na moju djecu ne diraju bruto plaću, a oni ne mogu znati da li ja imam olakšicu na svoje dvoje djece ili nemam, a s time ne opterećujem gradski proračun. Oni su računali meni i staž i olakšice, samo da bi dobili što veći iznos plaće, kako bi s njim izašli u javnost. Moja neto plaća bez olakšica je oko 9800 kuna. I usporedbe radi, mi stvarno nismo odskočili od nikoga u okolici, dapače, neke općine imaju veće koeficijente nego mi u gradu Zlataru. Po zakonu je dozvoljen koeficijent 4,60, a išli smo puno ispod toga. Uspoređivali smo se okolnim gradovima i općinama približno istog broja stanovnika i približno istog proračuna – zaključuje Auguštan – Pentek, dodavši na kraju da,
što se tiče udruga, one se uredno financiraju, a ove će godine sufinancirati i udžbenike. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba