LEDENI PRVI DAN LJETA: Dok raketari tvrde da je sve greška šefa Radarskog centra Sljeme, koji je ukinuo lansirnu postaju u Veterničkoj Gori, on tvrdi da je Zagorje dobro pokriveno i da se u srijedu desio – peh

Da li se ovo moglo spriječiti?

Objavljeno: 24.06.2017. Alen Brodar

Zagorje je u petak zamalo izbjeglo scenarij od srijede, kada je područje Novog Golubovca, Radoboja, Šemnice i Mihovljana te u susjednoj županiji Bednje, zahvatilo jako nevrijeme praćeno tučom, koja je na tim područjima uništila dobar dio usjeva. Raketari, koji su nam se javili, tvrde da bi to područje, kada bi još bila aktivna, pokrivala lansirna postaja u Veterničkoj Gori, kojom je do 1. svibnja ove godine upravljala raketarka Danica Habulin, koja bi tuču vjerojatno uspjela razbiti, barem djelomično, međutim, ta je lansirna postaja od spomenutog datuma, odlukom šefa Radarskog centra Sljeme, Dušana Bižića, ukinuta. Koji su razlozi, svatko ima svoju stranu priče. Evo one raketara i same Danice Habulin:
– Na žalost, bili smo u pravu. Tuča je uzela svoj prvi ovogodišnji danak u Zagorju. Prije više od dva mjeseca naša je udruga uputila dopis Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojem nadležne izvještava o kritičnom stanju obrane od tuče u Zagorju . Nakon višegodišnjih često neopravdanih premještanja lansirnih postaja “z brega na breg”, ove sezone voditelj RC1 Dušan Bižić, ukinuo je lansirnu i generatorsku postaje na Veterničkoj Gori, jednu od najfrekventnijih lansirnih postaja tijekom svog 40-godišnjeg rada na istoj lokaciji. Ovim postupkom ozbiljno je oslabljeno i ugroženo područje općina Jesenje, Radoboj, Mihovljan, Novi Golubovec, Lobor i Mače. Upozorili smo da je dugogodišnjim iskustvom dokazano da upravo to učestala putanja tučonosnih oblaka u slučajevima sjeverozapadnih prodora. Polovinom svibnja ponovno smo upozorili na problem koji se ne rješava i na činjenicu da Dušan Bižić poduzima sve mjere kako bi na silu uklonio svu opremu iz Veterničke gore i tako za uvijek odbacio tu lokaciju iz sustava obrane od tuče. Uslijedio je odgovor županije kako će se nešto poduzeti. U beskonačnom čekanju, došao je i prvi dan ljeta, i upravo prema našim crnim prognozama na tom najugroženijem i najslabije branjenom području pala je ozbiljna tuča. Hoće li se tražiti krivci ili će se sve zataškati teško je reći – kažu u Udruzi raketara Hrvatske, objašnjavajući što se u srijedu zapravo dogodilo:

Rupa u mreži obrane

– Oblak je u teren RC 1 ušao tamo gdje obično i uđe kod sjeverozapadnih prodora te produžio uobičajenom putanjom. Na njega se nije moglo adekvatno djelovati jer se nije imalo čime. Lansirna postaja Trški Vrh branila je prodor oblaka prema zapadu, dok je istočna strana ostala bez ikakvog djelovanja. Već je ranije ukidanjem LP Jesenje, a sada i LP Veterničke Gore, ostala je velika “rupa” u mreži LP-a na koju smo stalno upozoravali. Naime, lansirna rampa u Mihovljanu, koja je velikim dometom trebala štititi spomenutu “rupu” jednostavno je zatajila, a alternativno rješenje nije bilo predviđeno. Oblak je protutnjao preko rubnih LP i ušao dublje u teren dajući ozbiljnu tuču, a tek tada se počelo na njega djelovati – objašnjavaju raketari.
Oni su nam uputili i dopis koji su primili iz Županije, da je nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, pod kojim djeluje i Državni hidrometeorološki zavod, upućen dopis za što hitnijim postupanjem i iznalaženjem rješenja za nastalu situaciju. Doznajemo i kako je sredinom lipnja na sastanku Hrvatske zajednice županija tema bila obrana od tuče, između ostalog i ukidanje lansirne postaje u Veterničkoj Gori, a sljedećeg tjedna trebali bi se znati konkretniji odgovori što će se desiti s tom lansirnom postajom.
Danica Habulin potvrdila nam je da ne radi, iako opremu još uvijek nisu predali, jer se bore da se lansirana postaja 12 na Veterničkoj Gori vrati u funkciju. Komentirajući slučaj od srijede, rekla je da su izbrisani iz sheme obrane od tuče, a da je kod lansirne postaje 11 u Mihovljanu, koja je trebala pokrivati cijelo to područje, došlo do kvara paljbene kutije te nije mogla pucati.
– Tako da praktički dvije lansirne postaje na ulazu u Krapinsko – zagorsku županiju nisu radile. Sve je došlo iz Bednje, kroz Jesenje gdje također nemamo raketara ni raketa, a taman je najgore bilo na tom potezu – rekla je Danica Habulin, dodajući da se dobro zna zašto je lansirna postaja 12 ukinuta.
– Bili smo najbolji i najhvaljeniji raketari, međutim problem je što sam ja predsjednica Udruge i što smo ja i potpredsjednik Josip Salatko progovarali o svemu što ne vrijedi. To je ušutkavanje nas, a ne racionalizacija sistema obrane od tuče. Bižić ne shvaća da ne prouzročuje štetu samo nama, već svim ljudima kojima stradavaju usjevi – zaključila je Danica Habulin.
Toliko prozivani Dušan Bižić u petak nam je u telefonskom razgovoru pojasnio svoju stranu priče te obrazložio odluku o ukidanju lansirne postaje u Veterničkoj Gori.
– Stvar nije uopće komplicirana. Mi smo ostali bez dozvole vlasnice zemlje u Jablanovcu i time je cijeli zapadni ulaz iz Slovenije, odnosno zaprešićki dio ostao potpuno nepokriven, što se tiče protugradne obrane. A naše rampe 11 i 12, odnosno Mihovljan i Veternička Gora su na nešto više od tri kilometra zračne linije. Prema tome, u Mihovljanu smo dali rakete velikog dometa i on u potpunosti pokriva sve što je pokrivala Veternička Gora. Tu znači gubitka nema, to je cijelo pokriveno dvostruko i trostruko. Što se pak tiče srijede, mi smo s kolegama iz Varaždina ispucali sve što smo mogli, što na jugu, što na sjeveru, ukupno 66 raketa. Istina, imali smo jedan peh, odnosno tehnički kvar u Mihovljanu, pa nije pucano, ali to je moguće svuda i uvijek. A tuča gore, koliko znam, nije bila neka velika, barem što se tiče Krapinsko – zagorske županije, puno je gore bilo u Zagrebačkoj županiji. Prava šteta je bila u Zdenčini, Klinča Selima, Paučnjaku pa prema Jaski. Što se pak tiče Bednje, Donje Voće i Trakošćana koji su stradali, tamo je problem pucati i treba paziti jer su u pograničnom području, a u slovensko nebo ne smijemo pucati. Rubna područja nikad ne mogu biti tako dobro pokrivena kao unutrašnjost. Naši generatori su uredno radili taj dan od 13 sati, dakle tri sata ranije od nevremena i sve je odrađeno školski – rekao je Bižić, objašnjavajući potom i drugi aspekt priče.
– Gospođa Habulin mora shvatiti da je ona u travnju 2012. godine prestala biti predsjednica bilo čega i ne može se predstavljati kao predsjednica Udruge raketara Hrvatske. Ja sam jedan od osnivača udruge, pa vam mogu točno reći. Ona je 2008. godine izabrana za predsjednicu, 2010. godine joj je obnovljen mandat i to je kraj. A ta se Udruga nije sastala, koliko znam, od 2010. godine – rekao je Bižić i pojasnio odluku o ukidanju lansirne postaje 12.

Potrebnija u Jablanovcu

– 2016. godine je proradila nova novcata rampa u Gornjakima u Hrašćini. Tu smo lansirnu postaju uzeli iz Zagrebačke županije, zato što je ovdje više trebala. Ništa nije fiksno. A ove smo godine, da pokrijemo jednu rupu u Zagorju, rekonstruirali lansirnu postaju u Gornjoj Podgori. Ja sam odgovoran za mrežu da ona u danim okvirima i mogućnostima bude najbolja što može biti. I nemam ništa protiv da se poneki raketar buni protiv toga što je ukinuta ta lansirna postaja, ali to je, dopustite ipak moj posao i ja odgovaram za sve tuče koje padnu na ovom području i kao dežurni meteorolog, za sve tuče koje padnu od Zagreba do Osijeka. Ta rampa je puno potrebnija u Jablanovcu, gdje smo ostali bez postaje koja štiti cijeli zapadni dio. Međutim, gospođa Habulin odbija vratiti imovinu DHMZ-a. I ravnateljica joj je poslala pismo da se to omogući i ja sam je zvao, ali me izvrijeđala. Dakle, do danas odbija vratiti imovinu DHMZ-a i da stvar bude gora, u srijedu je za vrijeme akcije u zagorskom dijelu, koristila radiostanicu koju je protupropisno zadržala. I ne samo da je rekla da pada tuča, nego je nastavila s uvredama, što je bilo vrlo neugodno, budući da je trajala akcija obrane od tuče. To je bilo čisto ometanje radio veze. I to se zaoštrilo bez veze, ja sam uvijek za mirno rješenje, radim ovdje 35 godina, u kojih je promijenjeno dvadeset i nešto raznih lansirnih postaja, ovisno o tome što nam se događa. Još jednom, moja je procjena bila da se ukine lansirna postaja 12, jer nam je potrebna u Jablanovcu, a to područje pokriva najbliža postaja u Varaždinskoj županiji i postaja broj 11 u Mihovljan – pojasnio je Bižić, dodajući da, nakon ovih uvreda koje je slušao preko radio veze za vrijeme trajanja akcije, čak i kad bi mogla biti lansirna postaja na Veterničkoj Gori, to ne bi radila gospođa Habulin.
– A na nju apeliram da se konačno urazumi i da nam preda lansirnu postaju, jer na zapadu, odnosno u zaprešićkom dijelu imamo potpuno nebranjeni prostor – zaključio je Bižić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba